1. Anasayfa
  2. Uncategorized

Sarı Yağ İkaz Lambası Neden Yanar?

Sarı Yağ İkaz Lambası Neden Yanar?
Yağ lambası sembolü
0

Sarı yağ ikaz lambası araç gösterge panelinde yer alan uyarı ışıklarından bir tanesidir. Arabanızın kontrol paneli, aracın sistemlerinin eksiksiz çalışmakta olduğunu sürekli olarak ölçümler. Bu nedenle aracınızın gösterge panelinde eğer sarı yağ lambası yanarsa onu görmezden gelmek, otomobilinize çok ciddi hasarlar verebilir. Yağ ikaz lambası, genellikle motorun yağlama zorlukları yaşadığı anlamına gelir. Yağlama olmadan çalışan bir araç motoru çok risklidir. 

Aracınızın modeline bağlı olarak yağ ikaz ışığı  aşağıdaki renklerde de görülebilir.

Kırmızı Renk: Kırmızı yağ lambasını aracınızın gösterge panelinde görürseniz motor yağ basıncının düştüğünü gösterir. Derhal kontrol edilmesi gereken ciddi sorundur. Yağ ikaz lambası kırmızı renkte yanarsa, hemen aracı güvenli bir şekilde durdurmalı ve servisinizle iletişime geçmelisiniz. 

Sarı Renk:  Sarı yağ lambası genellikle motor yağının azaldığını gösterir. Kırmız yağ lambasına göre daha az tehlikeli olmakla birlikte hızlıca yağ seviyesinin tamamlanması varsa yağ kaçağı vs. onarılması gerekmektedir.  

Yeşil veya mavi ışıklar: Yalnızca bilgilendirici ışıklardır, belirli sorunları bildirmezler.

Sarı Yağ İkaz Lambası Neden Yanar?

Motorun çalışması için yağlanması şarttır. Sarı yağ ikaz lambası genellikle yağ kaçakları varsa aracın gösterge panelinde yanar. Sarı yağ lambası yandığında hızlıcı eksilen yağın tamamlanması gerekir ve aracın silindir kapağı, krank keçeleri, karter tapası, turbo bağlantıları gibi yağ kaçağı olabilecek bölümlerin kontrol edilmesi gerekir. 

Sarı Yağ İkaz Lambası

Sarı yağ lambası, motorda yağlama sorunları olduğu konusunda sizi uyarır. Bu, yağın ulaşması gereken parçalara ulaşmadığı ve sonuç olarak metalden metale temas olabileceği anlamına gelir. Ana sorunlardan biri motorda çamur oluşumudur. Yağın doğru frekansta değiştirilmemesi ve birikmesi, yağlama parçalarını sorun yaratacak kadar tıkadığında ortaya çıkar. Bir diğer konu da yağı depolayan kısım olan karterin durumudur. Örneğin bir engele çarpmak, parçayı ezebilir ve bu da yağın kanallardan geçişini zorlaştırabilir.

Yağlama eksikliği, yağ pompasındaki, yağı karterden çekip motora götüren ekipmandaki bir arızadan da kaynaklanabilir. Diğer bir yaygın faktör, yağın geçişini engelleyen, uygun olmayan bir yağ filtresinin kullanılmasıdır.

Bu nedenle, arabanızın yağ ışığı göz ardı edilmemelidir, çünkü ihmali durumunda ciddi sorunlar yaşanacağı anlamına gelir. Dolyısıyla böyle bir uyarı ışığı ile karşılaşıldığında, mutlaka önem verilmesi tavsiye edilir.

Sorularınızı konu altı bölümünden iletebilirsiniz. 

Hüseyin Aksoy, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. Otomobil arızaları ve çözümleri konusunda bilgi, deneyim ve araştırmalarımı arizaisiklari.com sitesinde sizlere aktarmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir