Bu içeriğimizde ”Motor arıza lambası yanıp sönüyor ne yapmalıyım” sorusunu detaylıca cevaplayacağız. Motor arıza ışığı, günümüz araçları için bir tür emniyet valfidir. Günümüzde hemen hemen tüm motorlu araçlarda, motorun fonksiyonlarını kontrol eden yazılımların yer aldığı bir beyin sistemi bulunmaktadır. Enjeksiyonlu içten yanmalı motorların tamamında yer alan bu sistem için genel olarak “küçük bilgisayar” diyebiliriz.
Bu bilgisayar, hem motorun çalışmasından sorumlu olan hem de işler ters gittiğinde bizi uyaran motorun çok önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
Motorun içinde yer alan beyin sistemi, sensörler ile farklı noktaları kontrol eder. Bu sensörler, bilgisayar yazılımı tarafından programlandığı gibi, sistemin farklı noktalarını sürekli olarak izler. Bilgisayar en ufak bir düzensizlik ve sapma hissettiğinde beyne uyarı gönderir.
Otomobilin beyni de sürücüyü uyarmak için gösterge panelindeki çeşitli arıza lambalarını yakar. Birçok gösterge lambası genellikle tek bir arızayı bildirirken, motor arıza lambası çok daha fazla ve farklı tipte arızanın göstergesi olabilir. Bazı durumlarda bu lamba çok basit bir nedenle yanabileceği gibi bazı durumlarda da motor sisteminde ciddi bir problem olduğunun göstergesi olabilir. Bu nedenle araba arıza ışıkları yandığında sürücüler tarafından ciddiye alınmalıdır.
Bazı modellerde, arıza ışığı sadece bir motor amblemi şeklinde görünebilir. Ancak bazı modellerde “Check” ışığı gibi motor amblemi olarak yanabilir.
Motor Arıza Lambası Renklerinin Anlamları
Bazı otomobillerde sorunun ciddiyetine göre motor arıza lambası farklı renklerde görüntülenir. Ayrıca yanıp sönebilirler. Kesin tanımlar için aracınızın el kitabına bakın, ancak aşağıdakiler tipiktir:
1. Sarı yanan motor arıza lambası
Bu, bir motor sorununu belirten tavsiye niteliğinde bir uyarıdır. Çoğu durumda yolculuğunuza devam edebilirsiniz ancak mümkün olan en kısa sürede arabanızı servise göstermelisiniz.
Sarı yanan motor arıza ışığınız varsa aşağıdaki içeriğimize bakmanızı tavsiye ederim.
2. Yanıp sönen motor arıza lambası (sarı)
Yanıp sönen bir motor kontrol ışığı muhtemelen motorda önemli bir arıza olduğunu gösterir. Bu nedenle araç sarsılabilir ve sert ses çıkarabilir. Sürüşe devam edilmesi aracınızın hasar görmesine neden olabilir. Motor arıza lambasının yanıp sönmesi durumlarında aracınızı emniyetli bir şekilde durdurup servis ile iletişime geçmek en iyi durumdur.
3. Kırmızı yanan motor arıza lambası
Bazı otomobillerde ciddi bir arıza durumunda yanan kırmızı bir kontrol motoru ışığı bulunur. Bunu görürseniz ciddi hasarı önlemek için güvenli bir şekilde aracınızı durdurmalısınız. Arabanızı sürmeyin! Servisinizle bağlantıya geçin ve servisin yönlendirmesi ile aracınızı servise çektirmelisiniz.
Motor Arıza Işığı Neden Yanıyor?
Motor arıza lambasının yanması, aşağıdaki sistemlerden birinin veya birkaçının temel olarak sorunlu olduğu anlamına gelebilir;
- LPG sistemindeki (Katalitik Konvertör, LPG Gaz Ayarı) ilgili arızalardan dolayı
- Yakıt sistemi ile ilgili arızalar nedeniyle,
- Ateşleme sistemi ile ilgili arızalar nedeniyle,
- Hava emiş sistemi ile ilgili olduğundan,
- Egzoz sistemi ile ilgili arızalardan dolayı.
Bazen çok basit ve masrafsız olan bu uyarılar bazen çok ciddi ve masraflı bir sorun olabiliyor.
Motor Işığının Yanıp Sönmesi Neden Olur?
Motor arıza lambası yanıp sönüyorsa motor çalışmasında ciddi bir problem vardır. Motor kontrol ünitesi (ECU) lamba yanıp söndüğünde motoru arıza konumuna alır. Arıza modu, ECU tarafından motorun hasar görmesini önlemek için kullanılan bir acil durum stratejisidir.
Motorun çalışmasını düzeltmeye çalışır, bunu yaparken ateşleme avansını ve enjeksiyonu değiştirebilir, motor devrini sınırlayabilir, motor gücünü sınırlayabilir, gaz talebini göz ardı edebilir. Bu nedenle yukarıda detaylıca bahsettiğimiz üzere en kısa zamanda servise gitmelisiniz ve yetkili servis OBD cihazına bağlanarak arıza tespiti yaptırmalısınız.
Arıza Lambası Yandığında Tespitini Kendim Yapabilir miyim?
Gösterge panonuz da bir arıza ışığı yandığında panikle bu arızanın neden kaynaklandığını ve sorunu nasıl çözeceğinizi merak ediyorsanız bir ‘’arıza tespit cihazı’’ edinmelisiniz. Arabanız varsa bu harika cihazlardan biri mutlaka elinizin altında olmalı.
Cihazı almak size 4 tane fayda sağlayacak.
- Arıza sebebini görme ve silme: Gösterge panonuz da bir arıza ışığı yandığında panikle bu arızanın neden kaynaklandığını ve sorunu nasıl çözeceğinizi merak edersiniz. Tamirciye gitmeniz gerekiyorsa arıza kodunu önceden öğrenmiş olacağınızdan sürpriz durumlarla da karşılaşmazsınız.
- Arıza Tespit ücreti ödememe: Sanayide arıza tespit ettirmeye 250-500₺ ücret alıyorlar. Özellikle aracı LPG’li olanların, bazen sorun olmamasına rağmen araç beyini karıştığından arıza lambası yakıyor. Sanayiye gittiğinizde bu işlem için 250 TL ve üstünde para talep edebiliyorlar. Her arıza lambası yandığında sanayiye gitmek yerine arıza tespit cihazı alıp hem arızayı öğrenir hem de arızayı kendiniz silebilirsiniz. (LPG li araç için en büyük sıkıntı emission work shop dedikleri oksijen sensörü hatası direk görüyor ve silinebiliyor.)
- Araç sensör bilgilerini okuma: Araçla ilgili canlı verilere ulaşabilirsiniz. Mesela motor durumu, yakıt sistemi, akü voltajı, aracın km.si, soğutma suyu sıcaklığı, marka ve modele göre DPF doluluk miktarı, yakıt tüketim oranı, şanzıman sıcaklığı, AFR detayları gibi çeşitli performans parametrelerini izleyebilirsiniz.
- Gizli özellikleri yada kısıtlanmış fonksiyonları açma: Bmw araçlara özel kodlama yapan bimmercode programı sayesinde birçok gizli özelliği açıp aracı kendi istekleriniz doğrultusunda kişiselleştirebilirsiniz. OBD Eleven aplikasyonu ile VAG grubu araçların VW, seat, skoda v.s.bazı gizli fonksiyonlarını açabilirsiniz. Car Scanner aplikasyonun PRO versiyonu ile kısıtlıda olsa gizli özelliklerini açabilirsiniz.
En İyi Arıza Tespit Cihazı Hangisi?
Aşağıda önerdiğim ürünleri görebilir. Hepsiburada bağlantısından güncel fiyatlarını ve yorumlarını görebilirsiniz. Ben kendim Vgate İcar Pro kullanıyorum. Bu marka OBD piyasasında alabileceğiniz binlerce model içinden en iyisi.
Bunun üstündeki ürünler artık profesyonel cihazlar. Alabileceğiniz amatör tip cihazlar arasında aracınıza zarar vermeyecek yegane cihazdır diyebilirim. Bir kere aldığınızda yıllarca bütün marka araçlarda kullanabilirsiniz. En iyi arıza tespit cihazları aşağıdaki gibidir.
- Vgate Icar Pro V2.1 Bluetooth 4.0 Arıza Tespit Cihazı
- Vgate Icar2 Bluetooth Araç Arıza Tespit Cihazı
- Vgate Icar 3 Bluetooth Obd2 Arıza Tespit Cihaz
- ELM327 WiFi Araç Arıza Tespit Cihazı OBD2 V1.5
Eğer bütçeniz yeterliyse Vgate Icar Pro harika cihazdır. Biraz daha uygun fiyat olsun derseniz Vgate Icar2 oldukça iyidir. Pro ile arasındaki fark, Pro serisinin devre dizaynı farklı bu sebeple daha stabil çalışıyor. Pro’da data aktarımı bir miktar daha hızlı. Diğer bir farkta cihazı açmak için bir düğemeye basmaya falan gerek yok. Otomatik çalışan bir cihaz. İcar2 de ise kullanacağınız zaman üzerindeki açma düğmesine bir kez basmanız yeterli. Genel olarak kalite bakımından ikisi de çok iyi. Hangisi bütçenize uygun gelirse onu alabilirsiniz.
Önemli: Vgate Icar pro ve Icar2 hem IOS hem de Android işletim sisteminde çalışır. Vgate Icar3 ise sadece Android işletim sisteminde çalışır. Ayrıca kamyonetlerde bu tespit cihazları çalışmaz. Almadan önce iyice araştırmanızı tavsiye ederim.
ÖNEMLİ: Motor arıza lambası aracınızın can güvenliğidir. Lambanın sürekli yanması ileride ortaya çıkacak çok ciddi sorunları anlayamamanıza neden olur. Aracınızı asla bu şekilde kullanmayın!
Sorularınızı bu bölümden iletebilirsiniz.
Aracım 2017 Ford focus 1.6 LPG’li. Uzun yolda giderken bir anda Motor arıza lambası yanıp sönmeye başladı. Hemen sanayiye gittim. Usta cihaza bağladı, motorda herhangi bir sorun yok, bir müddet benzinde git ve yakıt aldığın yeri değiştir dedi. Söylediklerini yaptım ama hala devam ediyor. Düşük hızlarda yanmıyor, 60 ve üzeri hızlarda ara ara yanıp sönüyor. Tavsiyeniz nedir? Teşekkürler…
Hocam aynı sorunu yaşıyorum da çözümünü bulabildiniz mi