1. Anasayfa
  2. Arıza Lambaları

Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor! En Yaygın 10 Neden-ÇÖZÜMLÜ

Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor! En Yaygın 10 Neden-ÇÖZÜMLÜ
0

Bu içeriğimizde motor arıza lambası sarı yanıyor, ne yapmalıyım? sorusunu detaylıca cevaplayacağız. Motor arıza lambası veya arıza gösterge ışığı genellikle (MIL) olarak bilinen motor kontrol ışığı, aracın motor bilgisayarından bir şeylerin ters gittiğini belirten bir sinyaldir.

Motor arıza ışığı, arızalı bir gaz kapağı gibi küçük bir sorun olabilir veya yanlış ateşleyen bir motor gibi daha ciddi bir sorun anlamına gelebilir. Çoğu durumda bu, sorunu onarmak ve motor arıza ışığını söndürmek için servisi ziyaret edeceğiniz anlamına gelir.

Peki acil bir durumun olduğunu nasıl anlarsınız?

Motor uyarı ışığına bakarak sorunun ne kadar ciddi olduğunu anlayabilirsiniz.

Motor Arıza Lambası Sembolü

Motor Arıza Lambası renklerinin anlamları

Aracınızın gösterge panelinde motor sembolü ile görünen motor arıza lambası sorunun ciddiyetine göre farklı renklerde yanabilir. Ayrıca bazı durumlarda motor arıza lambası sürekli yanıp sönebilir.

Motor arıza lambası renkleri

Motor arıza lambası sarı yanıyor: Daha az acil bir sorunu belirtir. Motor arıza lambasının sarı yanması, aracınızın motorunda bir problem olduğunu, fakat sürüşe devam edebileceğinizi  ama en kısa sürede servise gitmenizi simgeler.

Motor arıza lambası yanıp sönüyor (sarı): Derhal ilgilenilmesi gereken ciddi bir sorunu belirtir. Motor arıza lambasının yanıp sönmesi aracınızın motorunda acil igilenilmesi gereken bir arızanın olduğunu ve sürüşe devam edilmemesini simgeler. Motor kontrol ışığı yanıp sönmeye başlarsa derhal kenara çekmeli, motoru kapatmalı ve aracı servisle iletişime geçmelisiniz.

Motor arıza ışığınız yanıp sönüyorsa aşağıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Motor Arıza Lambası Yanıp Sönüyor! Neden? (ÇÖZÜMLÜ)

Motor arıza lambası kırmızı yanıyor: Derhal ilgilenilmesi gereken ciddi bir sorunu belirtir. Aracınızın gösterge panelinde kırmızı motor arıza lambası simgesi görürseniz, aracınızı emniyetli bir şekilde durdurmalı ve servisinizle iletişime geçmelisiniz. Aracınızı bu şekilde kullanmak çok ciddi arızalara neden olabilir.

Sonuç olarak, ister sabit ister yanıp sönen bir motor arıza ışığı olsun, aracınıza her zaman teşhis koymalı ve tamir ettirmelisiniz.

Motor Arıza Lambası Yandığında Ne Yapmalı?

Sürüş sırasında motor kontrol ışığınız aniden yanarsa! İşte bazı ipuçları:

Sakin olun ve arabanın nasıl hissettiğine dikkat edin. Örneğin, motorun zayıf veya yavaş hissedip hissetmediğini ve tuhaf sesler duyup duymadığınızı not edin. Bazen arabanız anında modülün bazı küçük aksesuarları kapattığı ve hızınızı kısıtladığı bir “gevşeme moduna” girer. Bu şekilde motor daha az güç üretir ve daha fazla hasarın önlenmesine yardımcı olur.

Yavaş sürün ve en yakın servis merkezine veya oto tamir uzmanına yol tarifi alın. Ayrıca, yakıtınızın bitip bitmediğini veya aşırı ısınıp ısınmadığını kontrol etmek için gösterge tablosu göstergelerinize dikkat edin.

Yanıp sönen bir motor kontrol ışığınız yada kırmızı yanan motor arıza lambanız varsa durmak için güvenli bir yer bulmaya çalışın. Motora stres katmamak için acele etmeyin. Aracınızı park ettikten sonra motoru kapatın. Derhal bir servis planlayın veya daha iyisi, yardımınıza gelecek bir gezici tamirci bulun.

Motor kontrol ışığı yandığında ne yapacağınızı bilmek sizi pahalı onarımlardan kurtarabilir.

 Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor arıza ışığınız, bozuk buji kablolarından, kırık gaz kapağından, arızalı oksijen sensörüne kadar çeşitli nedenlerle yanabilir. Bu nedenle arabanıza doğru teşhis koymak için bir oto tamir uzmanına ihtiyacınız olacak.

Motor arıza ışığınızın yanmasının yaygın sebeplerine daha yakından bakalım.

1. Kütle hava akış sensörü

Kütle hava akış sensörü motora gelen oksijen miktarını ölçer. Çok az olursa motor kötü çalışır. Örneğin, kaba bir şekilde rölantide kalabilir veya düzgün bir şekilde hızlanmayabilir. Çok belirgin olmasa da emisyonlar da etkilenecektir. Motora giden hava akışındaki azalma, birkaç yılda bir değiştirilmesi gereken bir bileşen olan tıkalı hava filtresinden kaynaklanabilir.

2. Arızalı oksijen sensörü

Oksijen sensörü motora gelen oksijen miktarını ölçerken, oksijen sensörleri (modern otomobillerde en az iki tane vardır) egzoz sistemi aracılığıyla onu terk eden miktarı ölçer. Sensör, uyarı ışığını tetikleyen herhangi bir anormal sapmayı motor kontrol ünitesine bildirir.

3. Arızalı egzoz gazı devridaim valfi (EGR)

Bu cihaz motorunuzun temiz çalışması için kritik öneme sahiptir. Egzoz gazının yüzde 15’e kadar olan kısmını yakılacağı motora geri yönlendirir. Karbon birikintileriyle tıkanabilir ve açık veya kapalı olarak yapışabilir. Bunu kaba bir rölanti ve tekleme ya da zor çalıştırma olarak hissedebilirsiniz. Bu durum bir sensör sorunu tespit edecek ve motor beynini ECU’yu uyaracak, arıza lambasının yanmasına neden olacaktır.

4. Sızdıran vakum hortumu

Vakum hortumları havayı ve emisyonları motorun etrafına yönlendirerek motorun verimli çalışmasını sağlar. Aşırı sıcaklığa maruz kalırlar ve kauçuk olduklarından dolayı bozulup çatlayabilirler ve gazların hassas dengelerini bozabilirler. Bu değişiklik, motor uyarı ışığını tetikleyen ECU’ya rapor veren sensörler tarafından tespit edilir.

5. Arızalı ateşleme sistemi

Motorda yakıt ve havanın doğru şekilde ateşlenmesini sağlamaktan sorumlu olan sistemdir. Benzinli bir motorda, yakıtı ateşleyen kıvılcımın ne zaman çıkacağına karar veren sistemde veya bunu yapan elektrik gücünü üreten bileşende (bobin adı verilen) bir sorun olabilir. Durum böyle olunca, motorun tekleme yaptığını hissedersiniz; bu riskli bir durumdur çünkü yalnızca aracın performansı düşmekle kalmaz, aynı zamanda katalitik konvertör gibi sistemler de zarar görebilir. Ayrıca eskimiş buji kabloları ve arızalı buji gibi sorunlar motor ışığını tetikler. Arızalı bir buji, motorunuzun çalışmasını engeller veya aniden kapanmasına neden olur. Gözetimsiz bırakılırsa motorda tekleme meydana gelebilir.

6. Tıkalı yakıt enjektörleri

Yakıt enjektörleri görevi yakıtı motora enjekte etmektir. Silindir başına bir tane vardır ve yakıtı enjekte edecekleri kesin nokta ECU tarafından belirlenir. Sorun şu ki, yakıt filtresinden geçen parçacıklar tarafından tıkanabilir, örneğin sistemin başka bir yerindeki sorunlar nedeniyle bozulabilir veya arızalanabilir. Bu, motorun tüm çalışmasını bozar ve bunu tekleme veya performansta keskin bir düşüş olarak hissedersiniz ve uyarı ışığı olarak görürsünüz.

7. Yakıt pompası tıkalı

Yakıt pompası yakıtı çok yüksek basınç altında enjektörlere iletir. Bununla ilgili herhangi bir sorun sistemi bozacak ve motorun kötü çalışmasına neden olacaktır. Motor uyarı ışığı yanacak ve hatta motorun kendisi acil durum moduna geçebilecektir.

8. Kirlenmiş katalitik konvertör

Katalitik konvertör, otomobilin egzoz emisyonlarını temizlemekten sorumludur ancak içinde yanmamış yakıtın tutuşması nedeniyle kendisi de hasar görebilir. Aracın performansında herhangi bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz ancak pahalı bir ekipman olduğundan mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmelisiniz. Katalitik konvertörde oluşabilecek herhangi bir sorun motor arıza lambasının tanmadına neden olacaktır.

9. Kurumlu partikül filtresi

Genellikle dizel motorlarla ilişkilendirilen ancak artık benzinli otomobillerde de kullanılmaya başlanan partikül filtresi, motorda yakıt ve hava yandığında oluşan kurumu yakalar. Filtre tıkanırsa, ECU partikül filtresi motor uyarı ışığını tetikleyecektir.

10. Gevşek yakıt doldurma kapağı

Gevşek bir yakıt kapağı motor siztemine daha fazla havanın girmesine neden olur ve bu da tank basıncını izleyen sensörden gelen değerlerin geçersiz olmasına neden olur. ECU, motor uyarı ışığını tetikleyerek bu okumaya göre hareket eder. Bu, düzeltilmesi en basit arızadır. Yakıt kapağını kapatın ve aracınızı çalıştırın.

Motor Arıza Lambasının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Motor kontrol ışığı yandığında, aracınızın bilgisayarı ilgili arıza teşhis kodunu (DTC) hafızasında saklar. Motor kontrol ışığının ne anlama geldiğini anlamak zor olabilir, bu nedenle arabanızı bir servis merkezine götürmek en iyisidir.

Tamirciniz hata kodunu öğrenmek için arıcınızı bir OBD tarama cihazına bağlayacaktır. Sorunu gidermek için motor kodlarını başlangıç ​​noktası olarak kullanacaklar ve sorunu belirlemek için ek teşhis testleri yapacaklar.

Örneğin, P0300 sorun kodu, motorun birden fazla silindirde tekleme yaptığını gösterir. Tamircinizin kodları doğrulamak ve düzeltmek için daha fazla inceleme yapması gerekir. Bu tür kodların tipik nedenleri hatalı buji kabloları, bozuk Oksijen sensörü, bozuk kütle hava akış sensörü veya arızalı katalitik konvertörüdür. Bu parçaların kontrolü sonrasında arıza teşhisini yapabilecektir. Sorun çözüldüğünde motor kontrol ışığı otomatik olarak kapanacaktır.

Artık bir tamircinin yanan bir motor ışığını nasıl teşhis ettiğini bildiğinize göre, bazı Sık Sorulan Soruları (SSS) yanıtlamanın zamanı geldi!

Motor Arıza Lambası Hakkında Sık Sorulan Sorular

Motor arıza ışığı hakkında sık sorulan bazı soruları burada bulabilirsiniz.

1. Motor Arıza Lambası Yanarken Sürüş Güvenli mi?

En güvenli cevap HAYIR’dır.

Motor ışığının etkinleşmesine neyin sebep olduğunu belirleyemezsiniz. Bu nedenle ışık açıkken araç kullanmamak daha iyidir. Gerçekten aracı sürmeye ihtiyacınız varsa aşağıdaki araç bakımı ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • Yavaşça sürün
  • Ağır yükler taşımayın veya çekmeyin
  • En kısa sürede servise gidin.

2. Düşük Yağ, Motor Arıza Lambasının Yanmasına Neden Olabilir mi?

Yağın az olması ciddi bir sorundur ancak ilk olarak kontrol motoru ışığınızı tetiklemez. Bunun yerine yağ ışığını etkinleştirecektir. bazı durumlarda her ikisi beraber yanabilir.

Bu durumun olmaması için;

  • Özellikle uzun yolculuklara çıkmadan önce motor yağı seviyenizi kontrol edin.
  • Motor yağını zamanında değiştirmeyi unutmayın.

3. Motor Arıza Lambası Yanarken Araç Muayeneden Geçer mi?

Kısa cevap evet geçebilir. Aracınızda sürüş güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir arıza yoksa muayeneden geçer. Yani sadece motor arıza lambası yanıyor diye araç muayenesinde problem olmaz.

Motor arıza lambası neden yanar başlıklı bu içeriğimiz hakkında sorularınız olursa, yorum bölümünden bize sorabilirsiniz. Cevaplamaktan memnuniyet duyarız.

thumbnail
Önerilen Yazı
Araba Göstergeleri | Araç Arıza İşaretleri | Araba Arıza Lambaları

Hüseyin Aksoy, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. Otomobil arızaları ve çözümleri konusunda bilgi, deneyim ve araştırmalarımı arizaisiklari.com sitesinde sizlere aktarmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir