Dörtlü ikaz lambası, aracın tüm sinyal lambalarının aynı anda yanıp, sönmek suretiyle aktif hale geldiği ve genellikle trafikteki diğer sürücüleri uyarma amacıyla kullanılan bir flaşörler sistemidir. Araçta bulunan dörtlü sinyal simgesi üçgen biçiminde ve kırmızı renklidir. Bu buton ile dörtlü flaşörler aktif edildiklerinde panelde bulunan buton da sinyallerle aynı ritimde yanıp, sönecektir. Aynı zamanda araç gösterge panelinde de dörtlü flaşörlerin aktif olduğunu belirten bir uyarı ışığı belirecektir.
Dörtlü İkaz Lambası Ne Anlama Gelir?
Araç panelindeki dörtlü flaşör butonuna basmak suretiyle çalıştırılan dörtlü ikaz lambaları, her iki tarafta bulunan araç sinyallerini aktif hale getirir. Dolayısıyla araçların sol ve sağ arka-ön sinyal lambaları yanıp sönmektedir.
Ayrıca bazı araçlarda ani frenlerde, arkadaki sürücüleri uyarmak adına otomatik olarak aktif hale gelen dörtlü flaşör fonksiyonu da bulunmaktadır. Sürüş esnasında herhangi bir nedenden dolayı aracın hızı saate 10 km altına düşecek biçimde fren yapılması durumunda dörtlüler otomatik olarak aktif hale gelir. Araç tamamıyla durduğunda da dörtlüler yanmaya devam edecektir. Sürüşe devam edildiğinde veya manuel olarak dörtüler kapatıldığında, bu fonksiyon kapatılmaktadır. Dörtlü flaşörlerin aktif edildiği butona basılarak, bu otomatik olarak devreye giren fonksiyon devre dışı bırakılabilmektedir.
Zorunlu Far Elemanı Olarak Dörtlü Flaşörler
Flaşörler, otomobillerde en temel uyarı araçlarından bir tanesidir. Trafikte, araçların seyir halinde olduğu herhangi bir noktadaki risk faktörleri, flaşörler sayesinde ortadan kaldırılabilir hale gelmektedir. Ayrıca flaşörler, otomobillerde en çok kullanılan parçalardan biri olmaları sebebiyle sıklıkla arızalanabilmektedir. Elektronik ve mekanik olmak üzere iki tip flaşör araçlarda kullanılmaktadır. Zorunlu far elemanlarından biri olan dörtlü ikaz lambası, araçlarda birçok durumda hayati öneme sahiptir.
Araçlarda kullanılan elektronik led flaşörler, terminal adlarına uygun olacak biçimde ve bu kısımlardaki çıkışlara uygun biçimde montajı yapılan unsurladır. 12 volt akü artı girişi, akü eksi kutup kısmına ve P kod rakamlı terminal flaşör bölümüne monte edilmektedir. Temel anlamda basit bir çalışma prensibine sahip olsalar da araçlarda günlük kullanımda oldukça önemli bir işlevi yerine getirmektedir.