Motor arıza lambası yanıyor gaz yemiyor şeklinde ifade edilen sorun hemen her modelde ortaya çıkabilen bir durumdur. Eğer aracınızı sürüyorken, gösterge panelinde motor ışığının yandığını görürseniz panik yapmayın. Bunun ne anlama geldiğini, olası nedenleri ve bu durumda nasıl davranılacağını yazının devamından öğrenebilirsiniz.
Motor Arıza Lambası Yanıyor Gaz Yemiyor, Bu Durumda Ne Yapılmalı?
Araçlarının gösterge panelinde motor arıza lambası yanan kişilerin büyük çoğunluğu için bu ikaz lambasının yanıyor olması, aracının büyük bir sorun yaşamakta olduğuyla ilişkilendirilir. Ancak durum öyle değildir. Bu uyarı ışığı küçük arızaları işaret ettiği gibi ciddi sorunların da habercisi olabilir.
Bu ışık (turuncu veya kırmızı olabilen bir motor ve üçgen şeklinde), genel olarak elektronik enjeksiyon sisteminde bir problemin varlığını gösterir. Bu durum sadece bir servis tarafından doğru şekilde teşhis edilebilir. Bu sistem, otomobilin motorunu en iyi şekilde beslemekten sorumludur. Böylece motorun doğru çalışması için gerekli olan yakıt ve hava miktarlarını belirler. Bunun etkili ve verimli bir şekilde gerçekleşmesi için sistem, aracın çalışması hakkında bilgi toplayan sensörlerden oluşur.
Bu bilgi, sistemin beyni olan ECU olarak bilinen bir bilgi merkezine ulaşır. Alınan verilere dayanarak, kontrol ünitesi, aracın çalışması için gerekli bileşenleri sağlamak için komutlar iletir.
Bu nedenle de motor arıza lambasının yanması durumunda ilk olarak profesyoneller, arızanın elektronik sistemde olduğunu varsayarak, ilk seçenek olarak aracı kapatıp birkaç dakika beklemek ve tekrar açmayı tavsiye ederler. Böylece sistem yeniden başlatılır, sensörler tekrar kontrol edilir ve bazı durumlarda bu uyarı kaybolur.
Motor arıza uyarısı devam ederse, yapılacak en iyi şey arabayı mümkün olan en kısa sürede güvenilir bir tamirciye götürmektir. Tamirci, gerçek sorunun tespit edilmesini sağlayan özel bir makineye sahip olmalıdır.
Hangi Durumlarda Motor Arıza Lambası Yanar?
Temel olarak, bu uyarı göründüğünde bunun nedeni enjeksiyon sistemine ait parçalarda bir sorun olmasıdır. Bu anlamda, bu uyarıyı tetikleyebilecek birkaç neden vardır. Ancak en yaygın olanları şunlardır:
- Bujiler tıkalı veya kötü durumda;
- ECU hataları;
- EGR valfi tıkalı veya hasarlı;
- Tıkalı katalizör;
- Hasarlı sıcaklık sensörü;
- Tıkalı enjektörler;
- Oksijen sensörü hasarlıdır;
- Sistemdeki bir sensörün genel hatası.
Arıza Lambası Yandığında Tespitini Kendim Yapabilir miyim?
Gösterge panonuz da bir arıza ışığı yandığında panikle bu arızanın neden kaynaklandığını ve sorunu nasıl çözeceğinizi merak ediyorsanız bir ‘’arıza tespit cihazı’’ edinmelisiniz. Arabanız varsa bu harika cihazlardan biri mutlaka elinizin altında olmalı.
Cihazı almak size 4 tane fayda sağlayacak.
- Arıza sebebini görme ve silme: Gösterge panonuz da bir arıza ışığı yandığında panikle bu arızanın neden kaynaklandığını ve sorunu nasıl çözeceğinizi merak edersiniz. Tamirciye gitmeniz gerekiyorsa arıza kodunu önceden öğrenmiş olacağınızdan sürpriz durumlarla da karşılaşmazsınız.
- Arıza Tespit ücreti ödememe: Sanayide arıza tespit ettirmeye 250-500₺ ücret alıyorlar. Özellikle aracı LPG’li olanların, bazen sorun olmamasına rağmen araç beyini karıştığından arıza lambası yakıyor. Sanayiye gittiğinizde bu işlem için 250 TL ve üstünde para talep edebiliyorlar. Her arıza lambası yandığında sanayiye gitmek yerine arıza tespit cihazı alıp hem arızayı öğrenir hem de arızayı kendiniz silebilirsiniz. (LPG li araç için en büyük sıkıntı emission work shop dedikleri oksijen sensörü hatası direk görüyor ve silinebiliyor.)
- Araç sensör bilgilerini okuma: Araçla ilgili canlı verilere ulaşabilirsiniz. Mesela motor durumu, yakıt sistemi, akü voltajı, aracın km.si, soğutma suyu sıcaklığı, marka ve modele göre DPF doluluk miktarı, yakıt tüketim oranı, şanzıman sıcaklığı, AFR detayları gibi çeşitli performans parametrelerini izleyebilirsiniz.
- Gizli özellikleri yada kısıtlanmış fonksiyonları açma: Bmw araçlara özel kodlama yapan bimmercode programı sayesinde birçok gizli özelliği açıp aracı kendi istekleriniz doğrultusunda kişiselleştirebilirsiniz. OBD Eleven aplikasyonu ile VAG grubu araçların VW, seat, skoda v.s.bazı gizli fonksiyonlarını açabilirsiniz. Car Scanner aplikasyonun PRO versiyonu ile kısıtlıda olsa gizli özelliklerini açabilirsiniz.
En İyi Arıza Tespit Cihazı Hangisi?
Aşağıda önerdiğim ürünleri görebilir. Hepsiburada bağlantısından güncel fiyatlarını ve yorumlarını görebilirsiniz. Ben kendim Vgate İcar Pro kullanıyorum. Bu marka OBD piyasasında alabileceğiniz binlerce model içinden en iyisi.
Bunun üstündeki ürünler artık profesyonel cihazlar. Alabileceğiniz amatör tip cihazlar arasında aracınıza zarar vermeyecek yegane cihazdır diyebilirim. Bir kere aldığınızda yıllarca bütün marka araçlarda kullanabilirsiniz. En iyi arıza tespit cihazları aşağıdaki gibidir.
- Vgate Icar Pro V2.1 Bluetooth 4.0 Arıza Tespit Cihazı
- Vgate Icar2 Bluetooth Araç Arıza Tespit Cihazı
- Vgate Icar 3 Bluetooth Obd2 Arıza Tespit Cihaz
- ELM327 WiFi Araç Arıza Tespit Cihazı OBD2 V1.5
Eğer bütçeniz yeterliyse Vgate Icar Pro harika cihazdır. Biraz daha uygun fiyat olsun derseniz Vgate Icar2 oldukça iyidir. Pro ile arasındaki fark, Pro serisinin devre dizaynı farklı bu sebeple daha stabil çalışıyor. Pro’da data aktarımı bir miktar daha hızlı. Diğer bir farkta cihazı açmak için bir düğemeye basmaya falan gerek yok. Otomatik çalışan bir cihaz. İcar2 de ise kullanacağınız zaman üzerindeki açma düğmesine bir kez basmanız yeterli. Genel olarak kalite bakımından ikisi de çok iyi. Hangisi bütçenize uygun gelirse onu alabilirsiniz.
Önemli: Vgate Icar pro ve Icar2 hem IOS hem de Android işletim sisteminde çalışır. Vgate Icar3 ise sadece Android işletim sisteminde çalışır. Ayrıca kamyonetlerde bu tespit cihazları çalışmaz. Almadan önce iyice araştırmanızı tavsiye ederim.