1. Anasayfa
  2. Arıza Lambaları

Yağ Lambası Neden Yanar? Olası 7 Nedeni ve Çözümü!

Yağ Lambası Neden Yanar? Olası 7 Nedeni ve Çözümü!
0

Bu içeriğimizde ”Yağ lambası neden yanar?” sorusunu detaylıca cevaplayacağız. Lütfen okumaya devam edin.  Aracınızın kontrol panelindeki uyarı ışıkları, aracınızın durumunu anlamanıza yardımcı olur. Bunlardan biri ”Yağ ikaz ışığı”dır.

Yağ Lambası Hangi Renklerde Yanar?

Aracınızın marka ve modeline göre değişmekle birlikte gösterge panelinizde 2 renk yağ ikaz lambası mevcuttur. Bunlardan biri sarı renk ile diğeri kırmızı renk ile yanar.

Sarı ve Kırmızı yağ ikaz Lambaları

1. Yağ Seviyesi Uyarı Işığı – (Sarı Renk)

Yağ seviyesi uyarı ışığı, altında dalgalar veya çizgiler bulunan eski bir yağ tenekesi gibi görünür. Bu motor ışığı sarı renkte yanar. Yanan yağ seviyesi uyarı ışığı, motor yağınızın azaldığı ve yakında yeniden doldurulması gerektiği anlamına gelir. Bu aynı zamanda aracınızın yağ değişimine ihtiyacı olduğu anlamına da gelebilir.

2. Yağ Basıncı Uyarı Işığı – (Kırmızı Renk)

Yağ basıncı uyarı ışığı, eski bir yağ kutusunun resminin bulunduğu kırmızı bir ışıktır. Bazı araçlarda “Düşük Yağ Basıncı” ibaresi görüntülenir.  Adından da anlaşılacağı gibi, yağ basıncı uyarı ışığı, motor yağı basıncıyla ilgili sorunları gösterir. Ya çok düşük ya da aşırı yüksek (ancak ikincisi nadiren meydana gelir). Özellikle kırmızı yağ lambası kontrol edilmesi gereken ciddi bir sorundur.

Not: Aracınızın bu iki uyarı için ayrı ışıklar mı yoksa bir motor yağı ışığı mı kullandığını kullanım kılavuzunda görebilirsiniz.

Yağ Lambası Neden Yanar? İşte 7 Nedeni

Yağ lambası sembolü

Yağ değişimi uyarısından ciddi yağ sızıntısına kadar çeşitli nedenler yanan yağ basıncı gösterge ışığını tetikleyebilir. İşte yedi olası neden:

1. Oldukça Düşük Yağ Seviyeleri

Yanan yağ basıncı gösterge ışığının ana suçlusu düşük yağ seviyeleridir. Yağ seviyesi azaldıkça yağ basıncı da düşer; bu da aracınız için oldukça kötüdür. Arıcınızda yağ seviyesinin düşme nedenini araştırmalısınız. Bu durum herhangi bir yağ kaçağından olabileceği gibi karter sızıntılarından yada motor yağlama sisteminden kaynaklanabilir.

Bu nedenle motor yağınızı en az ayda bir kez ve uzun yola çıkmadan önce kontrol etmeniz çok önemlidir.

2. Aşırı Derecede Bozulmuş veya Kirli Yağ

Aşırı kirlenmiş veya bozulmuş motor yağı, yağ basıncı ışığınızı tetikleyebilir. Motor yağı, arabanın motorundan geçerken kir ve küçük metal parçacıkları toplar. Aşırı kirli yağ, yağ sistemini tıkayabilir veya viskoziteyi değiştirerek düşük yağ basıncına yol açabilir.

3. Yağ Sızıntıları

Düzenli yağ değişimlerinden sonra yağ basıncı ışığınız hala yanıyorsa, yağ sisteminde bir sızıntı olabilir. Yağ sızıntısı içeride veya dışarıda meydana gelebilir ve arabanın motorundan yanık kokusuna veya dumana neden olabilir. Harici yağ sızıntılarının tespit edilmesi kolaydır; aracınızın altında yağ damlaması veya su birikintisi olacaktır. Motor bloğunun içinde iç sızıntılar meydana gelir, bu nedenle onu bulmak için motoru açmanız gerekir.

4. Yağ Dağıtım Sisteminde Tıkanma

Motor artıkları ve çamurları sıklıkla yağ karterinde birikir, yağ hatlarını tıkar ve yağ filtresini tıkar. Bloğu bulmak için tüm yağ sistemini incelemeniz gerekecek. Ancak yağ hatlarında tıkanıklığa işaret eden birkaç belirti vardır:

  • Kötü motor performansı
  • Siyah egzoz dumanı
  • Motordan gelen tıkırtı sesleri

Düzenli yağ değişimleri sırasında kirli yağın ve yağ filtresinin değiştirilmesi tıkanmaların önlenmesine yardımcı olacaktır.

5. Kötü Bir Yağ Pompası

Yağ pompanız motor yağını sistem içerisinde dolaştırır ve sabit basınçla yağ karterinden dışarı pompalanır. Yağ pompası çalışmazsa veya sıkışırsa yağ devirdaim yapamayacak ve basınç düşecektir. Bu olduğunda, yağ basıncı ışığı etkinleşir ve motor bölmesinden sızlanma, vızıltı veya tik tak sesi gibi garip sesler duyabilirsiniz. Kötü bir yağ pompası da aşırı ısınmaya neden olabilir ve bu da motor kontrol ışığının tetiklenmesine neden olabilir.

6. Kötü Yağ Basıncı Sensörü

Yağ basıncı ışığının yanmasının bir başka nedeni de hatalı bir yağ basınç sensörüdür. Bu sensör sistem içindeki yağ basıncını izler. Basıncın belirli bir eşiğin altına düşmesi durumunda Motor Kontrol Modülünü (ECM) bilgilendirir. Aşınmış bir yağ basıncı sensörü, ECM’ye yanlış sinyaller gönderebilir ve yanlış yağ ışığını ve motor kontrol ışığını tetikleyebilir.

7. Ağır Aşınmış Motor

Aşınmış motor bileşenleri aynı zamanda düşük yağ basıncı ışığının etkinleşmesine de neden olabilir. Pistondaki göçükler veya yatak contasının hasar görmesi, yağ sızıntılarına neden olabilir ve bu da yağ basıncını düşürür. Aşınmış motor parçaları yağ basıncı gösterge ışığının yanmasına neden oluyorsa, motor kontrol ışığı da yanacaktır. Ayrıca, sürüş sırasında şu diğer sorunları da fark edeceksiniz:

  • Motor vuruntusu
  • Motor gücünde azalma
  • Motorun durması
  • Zorlu çalışan motor
  • Motordan tuhaf kokular geliyor

Artık yağ lambasının etkinleşmesinin olası nedenlerini biliyorsunuz. Peki aniden ortaya çıktığında ne Yapmalısınız?

Yağ Lambası Yandığında Ne Yapmalı?

Araç kullanırken yağ uyarı ışığının yandığını varsayalım. Bu durumda, durumun yıkıcı bir hasara dönüşmemesini sağlamak için yapmanız gereken birkaç şey vardır:

Acil durum ışıklarınızı etkinleştirin ve park etmek için güvenli bir yer arayın; yavaşça kenara çekin ve motorun zorlanmasını önlemek için tüm aksesuarları kapatın. Motoru kapatın ve anahtarları kontaktan çıkarın. Yağ çubuğu testi yapmak için kaputu açmadan önce motorun soğumasını bekleyin. Motorun soğumasını beklerken, aracınızı en yakın servise götürmek için tamircinizle iletişime geçin veya bir çekici çağırın.

Motor yağı seviyesini ve durumunu yağ çubuğu testiyle şu şekilde kontrol edebilirsiniz:

Yağ çubuğunu bulun ve dışarı çekin. Genellikle ucunda sarı/turuncu bir kauçuk sap bulunur. (Nerede olduğundan emin değilseniz lütfen kullanım kılavuzuna bakın.)

Yağ çubuğunu bir bezle silerek temizleyin ve ardından tekrar tüpe yerleştirin. Tekrar dışarı çekin ve yağ seviyesini okuyun.

Yağ çubuğunun üzerinde iki işaret vardır; uca yakın olan “L” düşük yağ seviyesi anlamına gelirken, daha yüksek olan “F” yağ seviyesinin dolu olduğu anlamına gelir. Yağ seviyesinin bu ikisi arasında nerede olduğuna dikkat edin. Yağ seviyesi gereken seviyeden düşükse tamamlayın. Yağ rengine dikkat edin. Temiz motor yağı açık koyu sarı veya kehribar renginde olmalıdır. Koyu kahverengi veya siyah, süt rengi veya metal izleri taşıyan parlaksa, en kısa sürede yağ değişimine ihtiyacınız olacak.

Düşük yağ basıncı ışığını tekrar kontrol edin. Yağ ışığınız zaten kapalıysa sürüşe devam edebilirsiniz. Yağı doldurduktan sonra hala yanıyorsa, temel nedeni belirlemek için arabanızı bir tamirhaneye götürmelisiniz. Sonuç olarak,  yanan yağ basıncı motor ışığı, sizi pahalı oto tamirlerinden kurtarabileceği için ertelememeniz gereken bir uyarı işaretidir.

Yağ uyarı ışığı hakkında hâlâ şüpheleriniz mi var? Kafanızı rahatlatmanıza yardımcı olacak bazı Sık Sorulan Sorulara bakalım.

Yağ Lambası ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak yağ ışığıyla ilgili bazı soruların yanıtlarını burada bulabilirsiniz.

1. Yanan Yağ Gösterge Işığıyla Araç Kullanabilir misiniz?

Hayır. Asla yanan yağ gösterge ışığıyla araç kullanmamalısınız. Yanıyorsa hemen bir tamirciyle iletişime geçmek en iyisidir. Boş bir yağ karteri veya düşük yağ seviyesiyle sürüş yapmak, motorun tutukluk yapmasına ve tamamen değiştirilmesini gerektirmesine neden olabilir. Motorun tamamını değiştirmek oldukça pahalı bir işemdir.

2. Motor Yağı Neden Önemlidir?

Motor yağı, tüm hareketli bileşenleri yağlayarak motorun sorunsuz çalışmasına yardımcı olur. Motor yağı ayrıca motorun soğumasına yardımcı olur, çamur ve kirletici maddeleri giderir, sürtünmeyi azaltır, aşırı ısınmayı önler ve aşırı motor aşınmasına karşı koruma sağlar. Bu olmadan motor bileşenleri olması gerekenden daha hızlı aşınır.

3. Farklı Motor Yağı Türleri Nelerdir?

İşte dört tip motor yağının kısa bir dökümü:

Geleneksel Motor Yağı: Standart motor yağı; yalnızca temel motor yağlamasını sağlar.

Sentetik Motor Yağı: Yüksek sıcaklıklarda daha stabil olan, kimyasal olarak üretilmiş, yüksek düzeyde rafine edilmiş motor yağı.

Sentetik Karışım Yağı: Ham ve sentetik motor yağlarının birleşimi olup her iki türün de avantajları bulunmaktadır. Yüksek Kilometre Yağı: Yağın yanmasını azaltan benzersiz katkı maddeleri karışımıyla özenle formüle edilmiş motor yağı.

Son düşünceler

Arabanızın gösterge panosundaki yağ ikaz ışığı, yağ değişimi hatırlatıcısından veya motor hasarından arızalı yağ pompasına kadar birçok nedenden dolayı yanabilir. Ancak nedenini belirleyemiyorsanız servisi aramak daha iyidir!

Hüseyin Aksoy, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. Otomobil arızaları ve çözümleri konusunda bilgi, deneyim ve araştırmalarımı arizaisiklari.com sitesinde sizlere aktarmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir