1. Anasayfa
  2. Bakım Onarım

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar? Lastik Ömrü Kaç Yıl?

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar? Lastik Ömrü Kaç Yıl?
0

Bu içerğimizde ”lastik üretim tarihi nerede yazar?, araba lastikleri ne zaman değiştirilmeli?, lastik ömrü kaç yıldır? vb. konularda bilgi sahibi olmak isteyen okuyucalırımız için hazırlanmıştır. Her yıl nispeten az kilometre yapıyorsanız, diş derinliğinizin birkaç yıl boyunca oldukça sağlam kaldığını görebilirsiniz. Ancak bu, lastiklerinizin yola çıkmaya elverişli olduğu anlamına gelmez.

Lastiklerinizi ne zaman değiştirmeniz gerektiği konusunda kesin bir lastik yaşı sınırı yoktur ancak lastikleriniz 5-7 yaşına geldiğinde durumlarını yakından takip etmeli ve değiştirmeyi düşünmelisiniz.

5 yıllık kullanımdan itibaren;

5 yıl içerisinde lastikleriniz muhtemelen pek çok farklı zemin üzerinde çalışmış ve belki de darbelere maruz kalmış olacak. 5 yıllık kullanımdan sonra en az yılda bir kez bir uzmana kontrol ettirin. Bu, erken hasar görmemelerini ve sizi veya yolcularınızı tehlikeye atmamalarını sağlayacaktır.

Lastik yaşlanması genellikle lastiğin yan duvarında görünen ve çatlama olarak bilinen küçük çatlaklarla tanımlanır. Bu, UV ışığının kauçuğu oksitleyerek kurumasına neden olmasıyla ortaya çıkar.

Lastikler, yaşlanma hızını önemli ölçüde yavaşlatan oksitlenme önleyici kimyasallar içerirken, bu mum benzeri madde yalnızca lastik hareket halindeyken açığa çıkar. Bu nedenle, lastik sık kullanılmazsa veya verimsiz bir şekilde saklanırsa daha çabuk yaşlanır ve tekrar kullanıma sunulduğunda kullanılamaz hale gelir. Düşük kilometreli, eski otomobiller erken yaşlanma açısından en fazla risk altında olan araçlardır; çünkü sürücüler, lastik dişlerinin çok olması durumunda lastiklerin hala iyi durumda olduğunu varsayarlar.

Lastiklerin erken yaşlanması güvenliği etkileyebilir ve lastik arızası riskini artırabilir. Bu nedenle 6 yıl veya daha eski lastikleri olan sürücülere, lastiklerin hala güvenli olduğundan emin olmak için profesyonel bir kontrol yaptırmalarını tavsiye ederiz. Yedek lastikler veya karavan ve römorklara takılanlar gibi ek lastikleri kontrol etmeyi unutmayın; çünkü bu lastikler genellikle daha az kullanılır ve lastik eskimesine daha duyarlı olur.

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?

  1. Lastiğinizin yanağındaki işaretleri arayın
  2. Dört haneli bir kod bulun
  3. Üçüncü ve dördüncü rakamlar üretim yılını gösterir
  4. Eğer bu süre 5-7 yıldan daha fazlaysa lastiklerinizi kontrol ettirmenizive gerekiyorsa değiştirmenizi öneririz.

Dört haneli lastik yaş kodu genellikle lastiğin yan duvarındaki bir pencerede bulunur. Kodun ilk iki hanesi yıl içindeki üretim haftasını (1’den 52’ye kadar), ikinci iki hane ise üretim yılını temsil eder.

Bu örnekte üretim tarihi kodu 4718’dir; burada 47, üretim haftasını, 18 ise yılı temsil eder; bu da lastiğin üretim tarihinin 2018’in 47. haftası olduğu anlamına gelir.

Lastiklerinizde sadece 3 haneli bir sayı yazıyorsa lastiklerinizin 2000 yılından önce üretildiği ve en kısa sürede değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.

Yeni Lastik Satın Alırken Lastik Yaşı Kaç Olmalı?

Lastikler ‘yeni’ olarak kabul edilir ve lastik üreticilerinin tavsiye ettiği saklama talimatları doğrultusunda orijinal üretim tarihinden itibaren 5 yıla kadar perakende satışa uygundur.

Alman BRV tavsiyesine dayanan lastiklere yönelik endüstri standardı, yeni lastikler için ‘5 yıl kuralı’dır.

Yeni bir lastik satın alırken, hangi boyuta ihtiyacınız olduğunu bildiğinizden emin olun ve lastik üretim tarihi bulunduğunuz yıl olacak şekilde satın almaya çalışın.

Lastikler eskidiğinde ne olur?

Lastikler yaşlandıkça yanaklarında çatlamaya başlar. Bu, UV ışığı kauçuğu oksitleyerek kurumasına neden olduğunda meydana gelir. Her ne kadar lastikler bu süreci yavaşlatmak için oksitlenme önleyici kimyasallar içerse de, bunlar yalnızca lastikler hareket halindeyken işe yarar. Arabanız bir süre kullanılmadan bırakılırsa veya lastikleriniz depoda saklanırsa, sık kullanıma göre daha hızlı bozulur.

Lastiklerinizin erken aşınmasını nasıl önleyebilirsiniz?

Lastik zaman içinde ve kilometrelerce kaçınılmaz aşınma ve yıpranmaya maruz kalır, ancak belirli önlemleri almazsanız bu durum daha da hızlanabilir.

1. Lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol edin

Az şişirilmiş lastikler erken lastik aşınmasına neden olur. Lastik zamanla doğal olarak bir miktar hava kaybettiğinden, takılı lastiklerin basıncını ayda bir (ve yedek lastiklerin yılda bir kez) kontrol edilmesini öneririz.

Lastik aşınmasının yanı sıra, az şişirilmiş lastiklerle araç kullanmak, aracınızın daha fazla yakıt tüketmesi nedeniyle ekstra yakıt maliyeti anlamına gelir.

Aşırı şişirilmiş lastikler de erken aşınmaya yatkındır. Bu nedenle lastik basıncınızı üreticinin tavsiyelerine göre ayarlamanız önemlidir.

2. Şoklardan kaçının

Bir kaldırımın üzerinden, bir çukurdan veya bir hız tümseğinden geçmek, lastiklerinizin aşınmasını hızlandırabilecek bir şoka neden olur.

Aslında bir veya daha fazla lastiğin aldığı darbe, aracınızın geometrisinin bozulmasına neden olabilir. Sonuç?:  Lastiklerinizin erken değiştirilmesini gerektirecek şekilde düzensiz aşınması.

3. Yaz/kış lastiklerinizi doğru şekilde saklayın

Yaz ve kış lastikleri arasında geçiş yapıyorsanız, kullanılmamış lastiklerinizi temiz, havadar ve hava şartlarından korunan bir yerde saklamanız önemlidir.

Aşırı sıcaklıklar aynı zamanda kauçuğun yaşlanmasını da etkiler. Bunları çok sıcak veya çok soğuk sıcaklıklara maruz bırakmak yerine, doğrudan güneş ışığından uzak, ılıman bir yer seçin.

Sürüş Tarzı ve Koşulları Lastik Ömrünü Nasıl Etkiler?

Lastikleriniz aracınızın yol ile olan tek bağlantısıdır ve yol ile etkileşimi lastiklerin ömrünü büyük ölçüde etkileyebilir.

Agresif sürüş, kauçuğun dayandığı ısıyı ve gerilimi artırarak lastiklerin erken aşınmasına neden olabilir. Agresif sürüşün bazı örnekleri şunlardır:

  • Yüksek hızlarda sert viraj alma
  • Hızlı kalkış
  • Sert frenleme
  • Yüksek hızlarda sürüş

Ancak soruna neden olan her zaman sürüş alışkanlıkları değildir. Bazı durumlarda sorun, aracınızı sürdüğünüz yol koşullarıdır.

Hüseyin Aksoy, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. Otomobil arızaları ve çözümleri konusunda bilgi, deneyim ve araştırmalarımı arizaisiklari.com sitesinde sizlere aktarmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir