1. Anasayfa
  2. Kombi

Kombi Ateşleme Yapmıyor? 9 Maddede ÇÖZÜMÜ!


0

Sorularınız; Kombi ateşleme yapmıyor, neden?, Kombi ateşleme yapıyor sonra sönüyor, ne yapmalıyım?, Kombi kaç dakikada bir ateşleme yapar? Kombiye gaz gelmiyor, neden? Kombi yanıyor sönüyor, arızalı mı? Kombide ateşleme arızası oluştu, ne yapmalıyım? Kombide alev işareti yanıp sönüyor ne yapmalıyım? Bu sorularınızın tamamına bu içerikte cevap vermeye çalışacağım.

Merkezi ısıtma ve sıcak su hayatın vazgeçilmezlerinden ikisidir. Yani uyandığınızda radyatörlerinizin kapalı olduğunu, duşunuzun soğuk olduğunu ve kombinizin çalışmadığını keşfetmekten daha kötü bir şey olamaz. İlk tepkiniz bir kombi servsini aramak olabilir, ancak bunu yapmadan önce evde deneyebileceğiniz, zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayacak bazı basit çözümler vardır.

Kombi Neden Ateşlemez?

Kombinizin yanmamasının ardındaki nedenleri ve bunu düzeltmenin çözümlerini öğrenmek için okumaya devam edin!

1 – Elektrik Kesintisi

Kombiniz ateşlemek için az miktarda elektrik kullanacak ve bu nedenle elektrik kesintisi durumunda çalışmayacaktır.

Kombiniz açılmıyorsa öncelikle evdeki diğer elektrikli cihazların çalışıp çalışmadığını kontrol ederek elektrik kesintisi olmadığından emin olun. Çalışıyorlarsa, kazan sigortasının atıp atmadığını görmek için sigorta kutusunu kontrol edin. Eğer attıysa, anahtar aşağıyı gösterecektir ve bu sorunu çözmek için anahtarı tekrar yukarı doğru itmeniz yeterlidir.

Elektrik kesintisinden dolayı kombinizde ateşleme hatası oluştuğunda arıza meydana gelebilir. Bu, bir arıza meydana geldiğinde kazanı kapatmak ve hasarı önlemek için tasarlanmış dahili bir özelliktir. Bazı modeller bu durumda bir hata kodu görüntüleyecektir.

Çözümler:

  • Kazanın sıfırlama düğmesini etkinleştirin. Kazanı ateşleyerek yeniden çalışmasını bekleyin. Bunun işe yaradığına dair olağan işaretler arasında yeşil gösterge ışığının yanması veya önceki hata kodlarının kaybolması yer alır.
  • Sigorta atmışsa düğmeyi tekrar açın. Kazanın yanındaki izolasyon anahtarının açık olduğundan emin olun.

2 – Basınç

Kazanın basıncı yetersiz olduğunda ateşleme yapılamaz. Normalde kombinizin göstergesindeki su basıncı 1-2 civarında ayarlanmalıdır, ancak her zaman kendi modelinizin basınç seviyeleri için kılavuzu kontrol etmek en iyisidir.

Kazanlar zamanla basınç kaybedecektir ancak ani bir düşüş varsa o zaman muhtemelen bir sızıntı vardır. Yakın zamanda radyatör havasını aldıysanız da basınç kaybı meydana gelebilir. Basınç 2’nin üzerine çıkarsa basınç valfi gevşemiş olabilir veya radyatörlerinizin havasının alınması gerekiyor olabilir.

Çözümler:

  • Kazan basıncınız çok yüksekse radyatörlerin havasını alın.
  • Kazan basıncınız çok düşükse, kazana yeniden basınç verin.

3 – Gaz gelmiyor yada az geliyor

Kombinizin ateşleme yapmamasının bir diğer önemli nedeni ise gaz kaynağınızdaki kesintidir. Evinize gelen elektrik kesintiye uğrarsa, bu konuda kendi başınıza yapabileceğiniz çok az şey vardır. Basıncı etkileyecek yani kombinizin ateşlemeyeceği bir diğer konu ise gaz sayacınızın donmasıdır. Bu aynı zamanda kombinize yetersiz gaz beslemesine de neden olacaktır.

Çözümler:

  • Gaz kaynağınızın hala açık olduğundan emin olun. Ev içi tesisat ve ev dışı tesiatı kontrol edin.
  • Yerel olarak herhangi bir sorun olup olmadığını veya ödenmemiş bir fatura olup olmadığını öğrenmek için gaz tedarikçinizle iletişime geçin.
  • Yakın zamanda sıcak su veya merkezi ısıtma için çalışmayan yüksek verimli bir kombiye geçiş yaptıysanız, mevcut gaz kaynağınız yeni teknoloji için çok eski olabileceğinden sorun gaz tedarikçinizden kaynaklanıyor olabilir. Gaz Güvenliği tesisatçısı gaz basıncı çıkışını test edebilir ve çok düşük olup olmadığını doğrulayabilir. Durum böyleyse, mümkün olan en kısa sürede enerji tedarikçinizle iletişime geçin.

4 – Arızalı Gaz Valfi

Gaz valfi, yanma için kazana akabilecek gaz miktarını kontrol eder. Daha fazla ısıya ihtiyaç duyulduğunda daha fazla gazın içeri girmesine izin verilir ve eviniz ayarlanan sıcaklığa ulaştığında bunun tersi gerçekleşir. Bu vana tıkanırsa veya hasar görürse gaz hazneye giremez ve kombiniz ateşlenemez.

Alternatif olarak brülör tıkalı olabilir. Kombiniz gazı verimsiz bir şekilde yaktığında, daha fazla miktarda partikül üretebilir ve bu da ısı eşanjöründe veya brülörde birikinti oluşmasına neden olabilir.

Bunlar kendi başınıza kontrol edebileceğiniz sorunlar değildir; kombinize bakmak ve sorunun bu olup olmadığını görmek için servis ile iletişime geçmeniz gerekecektir.

5 – Arızalı Fan

Kombinizdeki fanlar, brülör tarafından üretilen ve bacadan çekilen ve evinizde dolaşan havadan uzaklaştırılan zararlı gazları evinizden uzaklaştırmak için vardır. Bir güvenlik önlemi olarak, fan çalışmadığında kombiniz bir arıza emniyetini ateşler ve ateşlemeyi yapmaz. Kontrol edilmesi gerekir.

6 – Sıkışmış Hava

Radyatörlerinizin üst kısmında soğuk noktalar varsa, bu sıkışmış havanın işareti olabilir. Merkezi ısıtma, sıcak havayı borudan radyatörlere dolaştırarak evinizi ısıtmak için çalışır. Ancak zamanla, sıcak su altta kalırken yukarıya çıkan hava cepleri oluşabilir, dolayısıyla radyatör üstleri soğuk olur. Bu da kombinizin doğru şekilde ateşleme yapmamasına neden olabilir.

Çözümler:

  • Sıkışmış havayı serbest bırakmak için radyatörün havasını alın. Bu nispeten basit bir Kendin Yap işidir ancak kendinizi rahat hissetmiyorsanız bir ısıtma mühendisi bunu sizin için kolayca yapabilir.

7 – Donmuş Yoğuşma Borusu

Yoğuşma borusu, asitli atık suyu kazandan tahliye eden plastik bir borudur ve bazen içeride bulunsa da, daha çok dışarıya yerleştirilir, bu da onu daha düşük sıcaklıklarda donmaya duyarlı hale getirir.

Donması halinde kombinizdeki sensörler bunu algılayacak ve kombiniz çalışmayacaktır. Sistemi korumak için sensörler kombinin çalışmasını durduracağından kombi üzerinde alev oluşmayacaktır. Borunuzun donduğundan şüpheleniyorsanız gurultu sesleri duyabilirsiniz. Bir hata kodu da elbette size bilgi verecektir.

8 – Arızalı Yönlendirme Vanası

Yönlendirme vanası, sıcak su akışını evinizdeki musluklara veya ısıtmaya yönlendirir. Isıtma sisteminiz varsa ancak kombiniz sıcak su için ateşlenmiyorsa veya kombi tık sesi çıkarıyor ancak ateşlenmiyorsa, muhtemelen arızalı bir yön değiştirme vananız vardır. Valfin arızalanmasına neden olan yaygın bir “aşınma ve yıpranma” sorunudur.

Çözümler:

  • Ne yazık ki bu bir Kendin Yap düzeltmesi değil, dolayısıyla yön değiştirme valfini temizleyecek, değiştirecek veya serbest bırakacak bir Gaz Güvenliği mühendisini aramanız gerekecek. Mühendisinizin kombinizin genel sağlığına bakmasını sağlamak faydalı olabilir, çünkü diğer altta yatan sorunları olan eski modellerde, kombiyi basitçe değiştirmek daha uygun maliyetli olabilir.

9 – Termostat – Zamanlayıcı Sorunları

Yakın zamanda elektrik kesintisi yaşadıysanız bu durum zamanlayıcıyı etkilemiş olabilir. Bu, daha önce ayarladığınız saatte ateşlenmediği ve fabrika ayarlarına döndüğü anlamına gelir.

Termostatınızda sıcaklığın yanlış okunması ve ateşleme sorunlarına neden olması nedeniyle de sorunlar olabilir. Termostatınız çok düşük bir değere ayarlanmışsa veya bir ısı kaynağının yakınına yerleştirilmişse oda sıcaklığı termostatta ayarlanan sıcaklıktan yüksek olduğundan kombiniz yanmayacaktır.

Çözümler:

  • Kazan saatinin doğru olup olmadığını kontrol edin
  • Zamanlayıcıyı sıfırlayın. Bunu yaparsanız zamanlayıcı fabrika ayarlarına sıfırlanacaktır; bu nedenle, sıfırlama işlemini gerçekleştirdikten sonra doğru saate geçtiğinizden emin olun.
  • Termostatı maksimuma yükseltin ve kazanın çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • Radyatör veya fırın gibi bir ısı kaynağının yakınındaysa termostatınızın yerini değiştirin.
  • Isıtmanın kapatılmadığını kontrol edin.

Bu içerikteki bilgiler aşağıdaki kombilerin ateşleme arızalarına cevap olarak yazılmıştır.

  • Demirdöküm kombi ateşleme yapmıyor
  • Eca kombi ateşleme yapmıyor
  • Vaillant kombi ateşleme yapmıyor
  • Ariston kombi ateşleme yapmıyor
  • Baymak kombi ateşleme yapmıyor
  • Buderus kombi ateşleme yapmıyor
  • Bosch kombi ateşleme yapmıyor

Hüseyin Aksoy, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. Otomobil arızaları ve çözümleri konusunda bilgi, deneyim ve araştırmalarımı arizaisiklari.com sitesinde sizlere aktarmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir