Bu içeriğimin konusu ‘’Ford arıza işaretleri ve Ford arıza lambaları”… Sizlere araba arıza işaretleri konusunda çok detaylı ve kullanışlı bir içerik hazırladım.
İçeriğin devamında araba gösterge panelinizde bulunan ikaz lambaları sembollerini görebilirsiniz. Bu uyarı ışıklarından herhangi birine tıkladığınızda ilgili sembolün detaylı açıklamasını görebilirsiniz.
Bu arıza ikaz lambaları, arızanın ciddiyetine göre farklı renklerde görünür.
- Kırmızı renkli uyarı ışıkları ciddi sorunları gösterir. Arabınızı kullanmamanız tavsiye edilir.
- Sarı veya Turuncu uyarı ışıkları daha az ciddi sorunu gösterir. Yanan uyarı ışığına göre tamir bakımının yapılması öneririlir.
- Mavi veya Yeşil yanan uyarı ışıkları ise aracınızdaki herhangi bir sistemin açık veya çalışır olduğunu gösterir. farların açık olması vb.
Aşağıdaki içeriğimize kesinlikle göz atın!
Ford Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları
Aşağıdaki gösterge sembollerinden herhangi birine tıkladığınızda ilgili sembolün detaylı açıklamasını görebilirsiniz.
Şimdi Araç Gösterge Panelinde bulunan ışıkların anlamlarını açıklayalım:
Motor Sıcaklığı Uyarı Işığı/Hararet Gösterge Işığı
Motor Sıcaklığı Uyarı Işığı; Motorun soğutma sıvısını aşırı ısıttığını gösterir. Aracınızdaki en önemli üç ikaz lambasından biri (Diğer Yağ Lambası ve Şarj Lambası).
Aracınızın gösterge panelinde bu kırmızı lambayı gördüğünüzde aracınızı en kısa sürede durdurmalı ve motorun uygun sıcaklığa soğumasını beklemelisiniz. Arabanız soğuk olsa bile bu durumda devam etmeniz önerilmez. Aracınızı en yakın servise götürmeniz tavsiye edilir. Bu lamba yanıkken aracınızı sürmeye devam ederseniz aracınızın motoruna maddi açıdan büyük zararlar verebilirsiniz.
Yağ Basıncı İkaz Lambası
Yağ basıncı İkaz lambası; Yağ aracınızın can damarıdır. Tüm motor sistemi yağlama sayesinde çalışmaktadır. Tıpkı insan vücudunun su ihtiyacı gibi. En önemlisi, acil müdahale gerektiren uyarı lambasıdır. Bu lamba yanarsa, aracınızın yağ seviyesi düşüktür. Motorunuz soğuduktan sonra en kısa sürede aracınızı durdurup yağ seviyesini kontrol etmelisiniz. Aracınızı bu ikaz lambası yanarsa sürmemelisiniz.
Akü Şarj İkaz Lambası
Akü Şarj İkaz Lambası; Akü şarj ikaz lambası, arabanızın şarj dinamosunda bir sorun olduğu ve arabanızın yalnızca aküyle çalıştığı anlamına gelir. Akü uyarısının nedeni ne olursa olsun, en güvenli seçenek aracınızı servise götürüp arızayı kontrol ettirmektir. Başınız belaya girdiğinde radyonuzu ve klima sisteminizi kapatın ve güvenli bir şekilde tamirhaneye gitmeyi düşünün.
El Freni İkaz Lambası
El Freni İkaz Lambası; El freninin çekili olduğunu gösteren bir uyarı ışığıdır.
El Freni İkaz Lambası (Diğer)
El Freni İkaz Lambası; El freninin çekili olduğunu gösteren bir uyarı ışığıdır.
Park Freni İkaz Lambası
Park Freni İkaz Lambası; Otomatik vitesli araçlarda vitesi park konumuna getirdiğinizde yanar. (P)
Hava Yastığı İkaz Lambası
Hava Yastığı İkaz Lambası; Bu lamba yandığında, hava yastığı sistemi çalışmıyordur. Servise gitmeniz tavsiye edilir. Bazı durumlarda yolcu koltuğunda biri otururken, emniyet kemeri takılmadığında yanabilir.
Emniyet Kemeri İkaz Lambası
Emniyet Kemeri İkaz Işığı; Emniyet kemerinin takılı olmadığını gösteren uyarı lambası.
Şanzıman Sıcaklığı İkaz Lambası
Şanzıman Sıcaklığı İkaz Lambası: Şanzıman, uygun olmayan bir sıcaklıkta çalıştığını gösteren bir uyarı sembolüdür. Şanzıman yağı seviyesini ve motor soğutma suyu seviyesini kontrol edin. Araç N vitesteyken 5 dakika rölantide soğumasını bekleyin.
Araç Güvenlik ikaz Lambası
Araç Güvenlik Uyarı Işığı; Bu gösterge ışığı yaklaşık 15 saniye yanıp söner. Araç güvenlik alarmı çaldığı için yanıp söner ve alarm çaldığında otomatik olarak kapanır.
Elektronik Gaz Kelebeği Kontrolü İkaz Lambası
Elektronik Gaz Kelebeği Kontrol İkaz Lambası; Bu gösterge sembolü, Elektronik Gaz Kelebeği Kontrol sisteminde bir arıza olduğunu belirtmek için yanar. Bu ışık uzun süre yanıp sönerse aracınızı hemen durdurup PARK konumuna almalısınız. En kısa sürede servis istasyonuyla iletişime geçmelisiniz..
Önde Araç Göstergesi İkaz Lambası
Önde Araç Göstergesi Uyarı Işığı; Bu gösterge paneli ışığı, arabanızın önünde bir araç olduğunu ve çarpışmayı önlemek için hızınızı azaltmanız gerektiğini size göstermek için yanıp söner.
Şeritte Kalma Yardımı İkaz Lambası
Şeritte kalma yardımcısı uyarı lambası; Günümüz teknolojisi ile üretilen araçlarda sinyal kullanılmadan şerit değiştirildiğinde yanan ikaz lambasıdır.
Motor Arıza Lambası
Motor Arıza Lambası; Motor arıza uyarı lambası. En sık yanan lambalardan biridir. Çoğu aracın 2 seviyesi vardır. Işık AÇIK kalırsa ve sabit yanarsa, ciddiye alınmalıdır. Ancak ışık yanıp sönüyorsa bu daha ciddi bir soruna işaret eder ve araç kullanılmadan servise götürülmesi tavsiye edilir.
Motor arıza lambası birkaç nedenden dolayı yanabilir. En yaygın olanı avans ayarıdır. Motor sistemi açılır ve araç doğru şekilde takılmadığında yanar. Diğer yaygın nedenler şunları içerebilir; kalitesiz yakıt, lambda sensörü arızası, katalitik konvertör arızası, egr arızası.
Aşağıdaki içeriğimize kesin göz atın!
Motor Arıza Lambası (Diğer Sembol)
Motor Arıza Lambası; Motor arıza uyarı lambası. En sık yanan lambalardan biridir. Çoğu aracın 2 seviyesi vardır. Işık AÇIK kalırsa ve sabit yanarsa, ciddiye alınmalıdır. Ancak ışık yanıp sönüyorsa bu daha ciddi bir soruna işaret eder ve araç kullanılmadan servise götürülmesi tavsiye edilir.
Motor arıza lambası birkaç nedenden dolayı yanabilir. En yaygın olanı avans ayarıdır. Motor sistemi açılır ve araç doğru şekilde takılmadığında yanar. Diğer yaygın nedenler şunları içerebilir; kalitesiz yakıt, lambda sensörü arızası, katalitik konvertör arızası, egr arızası.
Aşağıdaki içeriğimize kesin göz atın!
Dizel Partikül Filtresi İkaz Lambası
Dizel Partikül Filtresi (DPF) İkaz Lambası: Partikül filtresi, egzoz gazlarının dışarı üflenen havayı kirleten ve daha az zararlı gazın dışarı atılmasını sağlayan kısmıdır. Bu lamba dizel araç üzerinde bulunur ve yandığında aracınızın egzoz sistemi veya farklı maddelerden dolayı tıkandığını gösterir.
Dizel partikül filtresi açıkken, aracınızın hava akımına düştüğünü fark edebilirsiniz. Çok tıkanırsa aracınız ara sıra durabilir. Aracınızın egzoz emisyon değerleri yükselebilir. Araç çalışırken 10-15 dakika yüksek hızlarda kullanırsanız kurum temizlenebilir ve lamba sönebilir. Sönmezse servise gitmeniz önerilir.
Kızdırma Bujisi İkaz Lambası
Kızdırma Bujisi İkaz Lambası; Bu ikaz ışığı dizel araçlarda bulunur ve aracın çalışması için gerekli olan ateşlemeyi ayarlayan parçadır. Benzinli araçlarda ateşleme buji ile, dizel araçlarda ise soğuk havalarda ısıtma bujisi ile yapılır. Soğuk havalarda aracınız çalışmıyorsa ve bu arıza lambası yanıyorsa kalorifer baraları çalışmıyordur ve değiştirilmesi gerekir.
Düşük Yakıt Göstergesi İkaz Lambası
Düşük Yakıt Göstergesi Sembolü; Aracınızın yakıtı azaldığında yanan uyarı lambasıdır. Bu lambanın yanması deponuzda markanıza göre değişen oranlarda akaryakıt olduğunu gösterir. Bu yakıt miktarı aracınızın kullanma kılavuzunda yazılıdır. Depodaki yakıt ortalama 5 ile 8 litre arasında olduğunda yanar.
ABS İkaz Lambası
ABS uyarı lambası; Kontak anahtarı “ON” konumundayken kontak açılmıyorsa, yanma sonrası AÇIK konuma geçmiyorsa arızalı demektir, seyir halinde ise aracınızı dikkatli kullanmalısınız, orta hızda sürün. ve sert fren yapmaktan kaçının.
SPORT Mod
Sport Mod; Bu uyarı işareti, spor modunun etkinleştirildiğini gösterir.
Dört Çeker Çekiş İkaz Lambası
Servis 4wd İkaz Lambası; Gösterge panelindeki dört tekerlekten çekiş uyarı işareti ve 4WD lambası yanıyorsa, sistemde bir arıza olabilir
Elektronik Stabilite Kontrolü İkaz Işığı
Elektronik Stabilite Kontrolü Aktif İkaz Işığı; Araç çekiş kontrolü/kaymayı önleme veya elektronik denge sistemi kullanımdayken yanar. Genellikle koşulların kaygan olduğunu gösteren bir gösterge ışığıdır.
Ünlem İşaretli Üçgen İkaz Lambası
Üçgem İçinde Ünlem İkaz Lambası; Araçların gösterge panelinde yanan sarı üçgen içindeki ünlem işareti, jenerik ikaz ışığı veya servis ışığı olarak da bilinir. Arabanızın gösterge panelinde bu ışık yandıysa, bu genellikle acil bir durum olmadığını, ancak arabanızda düzeltilmesi gereken bir sorun olduğunu gösterir. Renk, iyi huylu bir mesaj için beyazdan dikkat edilmesi gereken sarıya, kritik kırmızıya dönüşür.
Daha fazla bilgiiçin tıklayın: https://arizaisiklari.com/araba-uyari-isiklari-unlem-isareti/
Kapı Açık İkaz Lambası
Kapı açık ikaz ışığı; Arabanızdaki bagaj dahil, tek bir kapı açıldığında veya kapandığında yanan bir uyarı lambası.
Bagaj Kapağı Açık İkaz Lambası
Bagaj kapağı açık ikaz lambası; Bagaj bölmesinin açık olduğunu gösteren araç ön panelli işaretler.
Kaput Açık İkaz Lambası
Kaput Açık Uyarı Işığı; Motor kaputu açık ise panelde bu araç ikaz ışığı yanacaktır.
Elektrikli Park İkaz Lambası
Elektrikli Park İkaz Lambası; Bu uyarı simgesi, el freni sisteminde teknik bir sorun/kusur olduğunu ve acil servis gerektiğini belirtir.
Dört Çeker İkaz Lambası
Dört Çeker İkaz Lambası; Bu gösterge paneli uyarı lambası yanarsa, aracınızın AWD yani 4 çeker sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Aracınızı servis sağlayıcınıza götürmeniz en doğrusu olacaktır.
Direksiyon İkaz Lambası
Direksiyon İkaz Lambası; Hidrolik ve/veya elektrikli direksiyon sistemine sahip araçlarda, sistemde meydana gelen problem ve arızalar gösterge panelinde bulunan kırmızı veya sarı renkli direksiyon işareti ile gösterge panelinde görülebilmektedir.
Yakıt Filtresinde Su İkaz Lambası
Yakıt Filtresinde Su Uyarı Işığı; Bu motor ikaz ışığı, yakıt filtresindeki su seviyesinin arttığını gösterir.
Yakıt Doldurma Kapağı İkaz Lambası
Gevşek Yakıt Doldurma Kapağı Uyarı Işığı; Tam kapatılmamış yada gevşek bırakılmış yakıt kapağı uyarısı. Yakıt kapağını kontrol edin
Düşük Yıkama Sıvısı İkaz Lambası
Düşük yıkama sıvısı uyarı lambası; Kullanıcıya, ön cam yıkama sıvısının azaldığını veya bittiğini bildiren araba uyarı ışığı.
Hız Sabitleyici İkaz Lambası
Hız sabitleyici uyarı lambası; ACC şu anda kullanılamıyor. Güvenli olduğunda, aracı durdurun ve motoru kapatın. Aracı yeniden çalıştırın ve radarda kir, buz vb. olup olmadığını kontrol edin. Engel olup olmadığını kontrol edin. Uyarı lambası yanık kalırsa, lütfen yardım için en yakın yetkili servisi ziyaret edin.
Çekiş Kapalı İkaz Lambası
Çekiş Kapalı İkaz Lambası; Çoğu çekiş kontrol sistemi, sistem kar veya yağmur gibi bir çekiş kaybı algıladığında uyarı ışığını yakar. Tipik olarak ışık, çekişi sürdürmek için sistem müdahale ettiğinde görülür. Çekiş veya denge sisteminizin nasıl çalıştığını öğrenmek için aracınızın kullanım kılavuzundaki bölümü okumak iyi bir fikirdir.
Çekiş kontrol lambası yanar ve yanıp sönmeden yanık kalırsa, çekiş kontrol sistemi devre dışıdır ve çekiş kontrolü yoktur. Hatta sürücü bilgi merkezi tarafından, çekiş kontrol sisteminin kapatıldığı ve özellikle su, buz ve kar üzerinde sürerken ekstra dikkat gösterilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan bir mesaj bile verilebilir.
Yukarıdaki koşullardan herhangi birini doğru bir şekilde çözmenin tek yolu, kalifiye bir tamirhanede araca doğru şekilde teşhis koymaktır. Tamir atölyesine her zaman tam bir bilgisayar sistemi taraması yaptırın.
Elektronik Denge Kontrolü Kapalı İkaz Lambası
Elektronik denge kontrolü kapalı uyarı ışığı; ESC sistemi her araçta aynı şekilde çalışmaz. Bu nedenle, sizinkinin nasıl çalıştığını anlamak için üreticinizin kılavuzuna başvurmak her zaman önemlidir. ESC ışığı genellikle araç kontrolünü kaybettiğinde yanar ve bir arıza algılandığında veya sistem manuel olarak kapatıldığında yanık kalır.
Lastik Basıncı İkaz Lambası
Lastik basıncı izleme sistemi tpms uyarı ışığı; Aracınızdaki lastik basıncı düşük veya sistemde bir sorun var.
Şeritten Ayrılma İkaz Lambası
Şeritten Ayrılma Uyarı Işığı; Şerit değiştirme ışığı, aracın sinyal vermeden mevcut şeridinden ayrıldığının algılandığı anlamına gelir. Şeritte kalmanıza yardımcı olabilir.
Akıllı Giriş Sistemi İkaz Lambası
Akıllı Giriş Sistemi Gösterge Işığı; Akıllı giriş ve çalıştırma sisteminde bir arıza olduğunu gösterir veya bu uyarı lambası, kontak anahtarının arızalı olduğunu bildirir.
Şerit Değiştirme İkaz Lambası
Şerit değiştirme uyarı ışığı; Günümüz teknolojisi ile üretilen araçlarda sinyal kullanılmadan şerit değiştirildiğinde yanan ikaz lambasıdır.
Süspansiyon Kontrol İkaz Lambası
Süspansiyon Kontrol İkaz Lambası; Süspansiyon sistemi arızalanırsa bu uyarı lambası yanacaktır.
Otomatik Şanzıman İkaz Lambası
Otomatik şanzıman ikaz ışığı; Otomatik şanzımanda bir sorun varsa gösterge panelinde bu ikaz ışığı sarı veya kırmızı renkte yanar.
Çarpışmayı Önleyen Fren Sistemi İkaz Lambası
Çarpışmayı önleyen fren sistemi uyarı lambası; Işık, sistem kapatıldığında, radar sensörü kirlendiğinde veya tıkandığında veya sistemde bir arıza olduğunda yanar. Son durumda, teşhis ve onarım için aracınızı bayiinize veya yetkili servise götürün.
Kör Nokta İkaz Lambası
Kör nokta gösterge ışığı; Bu ışık, kör noktanızda bir araç veya engel algılandığında yanar.
Ön Duyu İkaz Lambası
Ön duyu uyarı ışığı; Bu sistem sürücü sert bir şekilde frene bastığında elektronik stabilite kontrol sistemini tetikleyen sensörler kullanır. Buna karşılık elektrik motorları, olası bir kazaya hazırlık olarak ön emniyet kemerlerini sıkar. Ayrıca basit, dörtlü ikaz flaşörlerini yakar, camları ve açılır tavanı (varsa) kapatır. Sistem, sürücünün çarpışmadan kaçınmasına yardımcı olmaz. Bunun yerine, meydana gelmesi durumunda ciddi yaralanma olasılığını azaltmak için kabini darbeye hazırlar.
Yokuş İniş Kontrolü İkaz Lambası
Yokuş iniş kontrolü uyarı lambası; Yokuş iniş kontrolü gösterge lambası sürekli AÇIK ise, sistem AÇIKTIR ve devreye alınmıştır ve araç hızını kontrol etmektedir. Yokuş iniş kontrolü gösterge ışığı yanıp sönüyorsa, sistem AÇIK durumdadır ancak etkinleştirilmemiştir ve araç hızını kontrol etmemektedir.
Dönüş Sinyali Gösterge Işığı
Sinyal gösterge ışığı; Sinyalin açık olduğunu gösterir. Sinyal kolunu indirdiğinizde sola dönüş, yukarı kaldırdığınızda sağa dönüşü gösterir.
Stop/Start Sistemi İkaz Lambası
Stop/start sistemi ikaz lambası; Birçok yeni araba modelinde, kırmızı ışıktayken motorunuzu durdurarak yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olan motor durdurma/çalıştırma özelliğidir. Bu uyarı ışığı, devredeyken yanabilir. Manuel açılıp kapatılabilir.
Hız Sabitleyici Gösterge Işığı
Hız sabitleyici gösterge ışığı; Seyir kontrolünün etkinleştirildiğini gösteren gösterge ışığı.
Far Açık Gösterge Işığı
Far Açık Gösterge Işığı; Kısa farların ve stop lambalarının açık olduğunu gösterir
Kısa Farlar Gösterge Işığı
Kısa farlar; Bu işaret, kısa farlar açıkken ön panelde görünür.
High Beam Indicator Light Warning Light
Uzun far gösterge uyarı ışığı; Uzun huzmeli farların açık olduğunu gösterir.
Yakıt Filtresi İkaz Işığı
Yakıt filtresi ikaz ışığı; Yakıt filtresinin kirli veya aşınmış olduğunu gösteren bir uyarı ışığı. Yakıt filtresini mümkün olan en kısa sürede temizlemeli veya değiştirmelisiniz.
Lütfen Dikkat !
Araba gösterge paneli sembolleri ve anlamları; Bir aracın gösterge paneli, bir şeyin dikkat edilmesi gerektiğini bilmelerini sağlayarak sürücülerin yolda güvende olmalarına yardımcı olur. Tüm semboller evrensel değildir. Emin değilseniz, lütfen kullanım kılavuzuna bakın veya satıcınızla iletişime geçin.
Sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz.