1. Anasayfa
  2. Bakım Onarım

Egzozdan Siyah Duman Çıkmasının 6 Nedeni (5 Çözüm)

Egzozdan Siyah Duman Çıkmasının 6 Nedeni (5 Çözüm)
0

Egzozdan siyah duman çıkması sizi rahatsız mı ediyor? Bu, benzinli veya dizel arabanızdaki sorunların en tanınabilir belirtilerinden biridir. Peki egzozdan siyah duman çıkmasının nedeni nedir? Bu durumu nasıl düzeltirsiniz?

Bu yazıda egzozdan gelen siyah dumanın ana nedenlerini ve beş faydalı çözümü araştırıyoruz. Ayrıca Sık Sorulan Sorular bölümünde birkaç soruyu yanıtlayacağız.

Egzozdan Gelen Siyah Dumanın 6 Nedeni

Siyah egzoz dumanı genellikle benzinli veya dizel aracınızın aşırı yakıt yaktığını gösterir. Bu genellikle hatalı yakıt enjeksiyonundan kaynaklanır ve yakıt karışımının zenginleşmesine neden olur; bu da yanma odasında daha az hava veya daha fazla yakıt olduğu anlamına gelir. Çok fazla yakıt basıncı da siyah egzoz dumanına neden olabilir.

Bu duruma çeşitli sorunlar yol açabilir.

1. Tıkalı veya Kirli Hava Filtreleri

Arabanızın motorundaki hava filtreleri, yanma için silindirlere temiz hava sağlar. Toz veya kir hava filtresini tıkarsa, motordan yeterli miktarda hava geçmeyecektir.

Motor silindirlerine daha az hava ulaştığında daha fazla yakıt yanar. Bu, zayıf yakıt ekonomisinin ve egzozdan gelen aşırı siyah duman emisyonunun en yaygın nedenlerinden biridir.

2. Kötü Oksijen Sensörü

Oksijen sensörünün (O2 sensörü) işlevi, yakıt karışımıyla ilgili bilgileri motor kontrol ünitesine göndermektir. Araç bilgisayarına, yakıtın zengin mi (yeterli oksijen yok) yoksa zayıf mı (çok fazla oksijen) yandığını bilmesini sağlar.

Aracınızın O2 sensörü hasar görürse hava-yakıt oranı bozulur ve motorunuz gereğinden fazla yakıt yakabilir. Yetersiz oksijen beslemesi eksik yanmaya yol açacak ve bu da egzozdan siyah dumanın çıkmasına neden olacaktır.

Not: Kötü bir oksijen sensörü, diğer sorunların yanı sıra kötü rölantiye ve zor çalıştırmaya da neden olabilir. ECU’nuz muhtemelen arızalı bir O2 sensörünüz olduğunu belirten P0131, P0134 veya P0155 gibi bir kod kaydedecektir.

3. Hasarlı Piston Segmanları

Piston segmanları, motor yağının yanma odasına sızmasını önler. Silindir duvarlarına dokunmadan silindirle etkileşime girerler ve tam yanmada önemli bir rol oynarlar.

Arabanızın piston segmanları hasar görürse yanma odasına daha fazla motor yağı girecek ve bu da sağlıksız bir motor yağı ve yakıt karışımına neden olacaktır.

Çok fazla yanan yağ, egzoz borunuzdan ağır siyah duman bulutlarının çıkmasına neden olacaktır.

4. Kötü MAF Sensörü

Kütle hava akış sensörü (MAF sensörü), yanma odasına akan havanın hızını ölçen önemli bir motor bileşenidir.

MAF sensörünüz düzgün çalışmadığında yanma odasında gereksiz yakıtın kalmasına ve bunun sonucunda zamansız patlamalara neden olabilir.

Artık bildiğimiz gibi fazla yakıtın yakılması egzozdan siyah duman çıkmasına neden olur.

5. Sızdıran Yakıt Enjektörü

Motor bloğunun başındaki yakıt enjektörleri, yakıtın doğrudan silindir kapağına akmasını sağlar. Ancak yakıt enjektörünüz sızdırdığında motordan gereğinden fazla yanmamış yakıt akabilir.

Hatalı yakıt enjeksiyonu, gereksiz yakıt yanmasına neden olarak motorda karbon birikmesine yol açar ve gaza bastığınızda siyah duman olarak yayılır.

6. Motor Tortuları

Benzinli motordaki ısı, yakıt basıncı ve oksijenin birleşimi, karbon birikintisi oluşumuyla sonuçlanır. Bu birikintiler, yakıt enjektörü ve yanma silindirleri gibi bileşenlere girerek motorun performansını etkiler.

Bu durum yakıt tasarrufunu azaltır, yağ tüketimini artırır ve egzoz gazı devridaimi veya EGR valfi gibi valflere zarar verir. Bu olduğunda, egzoz sisteminden aşırı miktarda siyah duman çıktığını görürsünüz.

Artık egzozdan siyah duman çıkmasına neyin sebep olduğunu biliyorsunuz. Sorunu çözebileceğiniz birkaç yoldan bahsedelim.

Egzozdan Gelen Siyah Dumandan Nasıl Kurtulunur? (5 Çözüm)

Siyah egzoz dumanına kendi başınıza yapabileceğiniz birkaç düzeltme vardır. Ancak bazı sorunlar profesyonel, kalifiye bir tamircinin yardımını gerektirebilir.

Egzoz borusundan çıkan aşırı siyah dumana yönelik bazı çözümler şunlardır:

1. Hava Filtrelerini ve Yanma Odasını Temizleyin

Siyah duman emisyonlarının genellikle filtrelerin tıkanması ve motordaki birikmelerden kaynaklandığını anladık.

Kirli ve tıkanmış motor bileşenlerini temizleyin. Bunu yaparak dizel veya benzinli motorda uygun hava akışının olmasını sağlayacaksınız. Ancak o zaman doğru hava ve yakıt kombinasyonu egzozdan siyah duman çıkmasını önleyecektir.

Hava filtresini veya yakıt basınç regülatörünü temizlemek zor olabilir çünkü ilk önce onu tamamen motor bölmesinden çıkarmanız gerekecektir. Bu işi yapmak için bir profesyonelle iletişime geçmek en iyisi olabilir.

2. Yakıt Katkı Maddeleri Kullanın

Dizel motorlu bir araba kullanıyorsanız, dizel yakıtınıza katkı maddeleri karıştırmak egzozdan çıkan siyah duman miktarını azaltabilir. Neden?

Dizel motor yakıtına katkı maddeleri eklemek, motorun verimsiz çalışmasına neden olabilecek yanma ve motor birikintilerinin ve aşırı kalıntıların temizlenmesine yardımcı olabilir.

Not: Emin olmadığınız marka model motor katkılarını kullanmayınız. Servisinize danışınız.

3. Oksijen Sensörlerini Değiştirin

Zaten bildiğimiz gibi, oksijen-yakıt oranını ölçmek için oksijen sensörleri çok önemlidir. Bu küçük cihazlar hasar gördüğünde veya yıprandığında arabanız verimli çalışamaz. Egzoz sisteminden çok fazla siyah duman çıktığını fark ederseniz O2 sensörlerini kontrol edin ve değiştirmeyi düşünün.

4. Piston Halkalarını Kontrol Edin

Piston segmanları, fazla gazın kaybını en aza indirmek için motordaki yanmayı kapatır. Bu segmanlar iyi durumda olmadığında egzozdan siyah egzoz gazı çıkacaktır. Piston segmanının değiştirilmesi veya onarımı kolay değildir. Bu düzeltmeyi gerçekleştirmek için bir profesyonelle iletişime geçmek en iyisidir.

Ama kimi aramalısınız?

5. Bir Uzmana Başvurun

Profesyonel bir tamirciyi işe almak, aracınızın egzozdan aşırı miktarda siyah duman yaymasını durdurmanın kesin yoludur.

İster motor bloğunuz çatlasın, ister silindir kapağını veya yakıt pompasını kontrol etmek isteyin, oksijen sensörünü onarın, tıkalı hava filtresini temizleyin veya sadece uygun bujiye ihtiyacınız olsun, profesyonel yardım hayatınızı çok daha kolaylaştıracaktır.

Egzozdan Çıkan Siyah Duman Hakkında Sık Sorulan Sorular

Egzozdan çıkan siyah duman hakkında en sık sorulan soruların yanıtları:

1. Egzozdan Siyah Duman Çıkıyorsa Dizel Arabamı Yine de Kullanabilir miyim?

Bir süre daha arabayı sürmeye devam edebilirsiniz ancak egzozunuzdan sürekli siyah duman çıktığını görürseniz, en iyisi aracı kullanmayı bırakıp uzman yardımı almaktır. Benzinli veya dizel yakıtlı aracınız siyah duman çıkarırken sürüş yapmak, yanma odasına, yakıt pompasına ve daha fazlasına daha fazla zarar verebilir.

2. Egzozdan Çıkan Hangi Renk Duman En Tehlikelidir?

Egzozdan gelen mavi duman, motorda bir yerde yağ sızıntısı olabileceğini gösterdiğinden en endişe verici olanıdır. Aşırı yağ yakmak ve yağ tüketimini arttırmak aracınızın yapmasını isteyeceğiniz bir şey değildir.

Beyaz duman, motor soğutma sıvısı sızıntısından, aşınmış silindir duvarlarından veya kapak contasındaki arızadan kaynaklanabilir. Beyaz egzoz dumanı potansiyel olarak zarar vericidir çünkü aşırı soğutma sıvısı kaybı motorunuzun aşırı ısınmasına veya tamamen durmasına neden olabilir.

Siyah duman da göz ardı edilmemelidir çünkü motor içerisinde yakıtın aşırı yandığını gösterir. Önlem alınmazsa araca uzun vadede zarar verebilir.

3. Gri Duman Siyah Dumanla Aynı mı?

Gri egzoz gazı siyah dumanla aynı sorunlardan kaynaklanmaz. Gri duman, yağ sızıntısı nedeniyle yanma odasında yağın yanması anlamına gelen mavi dumanla aynı sorunu gösterebileceğinden karmaşık bir teşhistir. Gri duman ayrıca motorun otomatik şanzıman yağının veya soğutma sıvısının yandığını da gösterebilir.

Aracınıza şanzıman yağı sızıntısı giriyorsa, bu oldukça pahalı bir onarım anlamına gelebilir. Her durumda, aşırı gri egzoz dumanı fark ederseniz muhtemelen en iyisi bir tamirciye başvurmanızdır.

Kapanış

Egzozdan çıkan siyah duman, eksik yanma, hasarlı piston segmanları, arızalı yakıt basınç regülatörü ve tıkalı hava filtresi gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Egzoz dumanı renginin teşhisi ve onarımı, özellikle bir araba uzmanı veya sertifikalı tamirci değilseniz zor olabilir. Ancak sorun kontrolsüz bırakılmamalıdır.

Hüseyin Aksoy, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. Otomobil arızaları ve çözümleri konusunda bilgi, deneyim ve araştırmalarımı arizaisiklari.com sitesinde sizlere aktarmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir