1. Anasayfa
  2. Bakım Onarım

EGR Valfi Nedir? 8 EGR Arızası Belirtileri | EGR Temizleme

EGR Valfi Nedir? 8 EGR Arızası Belirtileri | EGR Temizleme
0

Bu içeriğimizde EGR Valfi Nedir?, nasıl çalışır?, EGR arızası belirtileri nelerdir ve EGR temizleme nasıl yapılır? vb. soruların detaylı cevaplarını paylaşacağız.

EGR (Egzoz Gazı Devridaimi): Neredeyse tüm modern dizel motorlarda ve bazı benzinli motorlarda bulunan ve egzoz gazlarının devridaimi yoluyla nitrojen oksitlerin (NOx) zararlı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olan parçadır.

EGR valfi 1970’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde icat edildi. İlk kez Amerikan devi General Motors tarafından test edilen bu sistem, egzoz gazlarının %5 ila %35’ini yeniden kullanarak zehirli gaz emisyonlarını azaltıyor. Avrupa kirlilik önleme standartları dizel araçlarda bunu zorunlu hale getirdi.

EGR Sistemi Nasıl Çalışır?

EGR valfleri ve modülleri kontrollü miktarda egzoz gazını  motorun hava emme kanalına yeniden vererek yanma sıcaklığını ve NOx üretimini azaltır. Bunun hava kalitesi ve kirliliğin azaltılması üzerinde olumlu etkisi vardır.

Temizlenmediği takdirde, EGR valfı düzgün işleyişini azaltabilir, bu da solenoid valfın, valf kapağının hareket kabiliyetinin azalmasına ve hatta tamamen tıkanmasına yol açarak motorun ömrü açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kirli EGR valfinin arızası genellikle sarı motor arıza ışığının yanmasıyla belirtilir. Bu sorunlar, belirli ürünlerle temizlenerek veya yeterli değilse parça değiştirilerek çözülebilir. EGR valfinin sökülmesi yasa dışıdır ve idari para cezalarından ehliyet iptaline kadar ciddi yaptırımların yanı sıra çevre suçlarından dolayı cezai yaptırımlarla sonuçlanabilir.

EGR Arızası Belirtileri

EGR arızalanması durumunda motor performansı sorunlarına ve emisyonların artmasına neden olabilir.

Arızalı bir EGR valfinin sekiz belirtisi şunlardır:

1. Rölanti Dengesizliği ve Rölantide Stop Etme

Arızalı bir EGR valfı, motor performansında gözle görülür bir düşüşe neden olabilir. Aracınızı çalıştırırken veya trafikte beklerken rölanti dengesizliği, tereddüt veya stop etme durumuyla karşılaşabilirsiniz. Hızlanma yavaşlayabilir veya yokuş yukarı giderken güç eksikliği hissedebilirsiniz.

2. Motor Vuruntu veya Vuruş Sesleri

EGR valfi açılmadığında motor içindeki yanma sıcaklığı artar. Bu, özellikle hızlanma sırasında veya yük altında sürüş sırasında tınlama veya vuruntu seslerine neden olabilir.

Bu belirtiyi görmezden gelirseniz, bujiler gibi aracınızın diğer bileşenlerine zarar verme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

3. Yakıt Kokusu

Valf gerektiği gibi çalışmadığında motorunuz büyük olasılıkla olması gerekenden daha fazla yakıt yakacaktır. Bu, motorunuzun egzoz emisyonlarında daha fazla yanmamış hidrokarbon salmasına neden olur ve kabinin arkasında yakıt kokusunu alabileceksiniz. Ayrıca yakıt verimliliğinin azaldığını da fark edeceksiniz.

4. Artan Yakıt Tüketimi

EGR valfinin açık kalması egzoz gazlarının uygunsuz zamanlarda yanma odasına girmesine neden olacaktır. Bu, eksik yanmaya ve dolayısıyla yakıt verimliliğinin azalmasına neden olabilir.

5. Başarısız Emisyon Testi.

Egr arızası, egsoz muayenesinde geçer not alamayabilir. Bir EGR valfı, zararlı NOx emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur ve kötü bir EGR valfı, NOx seviyelerini etkili bir şekilde kontrol edemez. Bu da egsoz muayenesinde olması gereken aralığın dışına çıkılmasına neden olabilir.

6. Azalan Motor Performansı

Arızalı bir EGR valfı ile sürüş, özellikle hızlanırken motor performansının düşmesine neden olabilir. Bunun nedeni motorunuzun yanlış hava yakıt karışımıyla çalışmasıdır.

Sonuç olarak, aynı güç çıkışını elde etmek için daha fazla yakıt kullandığından motorunuzun yakıt verimliliği düşer ve aracınızın daha yüksek hızlara ulaşması daha uzun sürer. Bu durumda araç kullanmak, yoldayken motorun stop etmesine neden olabilir.

7. Aşırı Isınma

Arızalı bir EGR valfı, özellikle kapalı durumda kaldığında motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. EGR valfı sıkıştığında, egzoz gazlarını taze yakıt karışımıyla birlikte yanacak şekilde yanma odasına geri yönlendiremez. Sonuç olarak hazne içindeki oksijen konsantrasyonu artar ve motor daha fazla yakıt yakar. Böylece motor sıcaklığı artar.

8. Motor Arıza Lambasının Yanması

Arızalı bir EGR valfı, motor kontrol modülünün EGR sisteminde bir sorun tespit etmesi nedeniyle kontrol panelinizdeki motor kontrol ışığını tetikleyebilir.

Peki bir tamirci nasıl tüm bu sorunların nedeninin kötü bir EGR valfı olduğu sonucuna varabilir?

Arızalı EGR Valfı Nasıl Test Edilir ve Onarılır?

Motora bir OBD II arıza tespit cihazı bağlayacaklar ve EGR valfı ile ilgili sorun kodlarını arayacaklar. Eğer varsa, EGR valfını çıkaracaklar ve fiziksel aşınma, tıkanma ve karbon birikintisi belirtileri açısından manuel olarak inceleyeceklerdir.

EGR sistemi temizleyicisi ve kalıntıları gidermek için bir fırça kullanarak valfi temizlerler. Temizlendikten sonra hasar ve eskime belirtileri arayacak veya olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını görmek için  test edecekler. Vakumla çalışan valfler için, tamirci bunları elde taşınan bir vakum pompası kullanarak test edecektir. Dijital EGR valfleri için bir multimetre kullanacaklar ve akımın içinden geçip geçmediğini test edecektir. Valf arızalıysa yenisi ile değiştirilmelidir.

Son olarak bileşenlerin (EGR valfi, valf contası vb.) fonksiyonlarını test edecekler ve herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için aracınızı test sürüşüne çıkaracaklardır.

EGR Valfı Nasıl Temizlenir?

Eğer aracınızın motoruyla haşır neşir değilseniz ve bu konulardan hiç anlamıyorsanız servisten destek almanızı tavsiye ederim. Fakat tecrübeli iseniz ve egr temizliğini yapmak istiyorsanız adım adım egr temizliği nasıl yapılır aşağıda görebilirsiniz.

EGR valfinizi sorunsuz bir şekilde temizlemek için aşağıdaki adımları izleyin.

1.Adım

Aracı düz bir yüzeye park edin, motoru kapatın ve tüm frenleri devreye alın. Ayrıca arabanızın aküsünün negatif terminalini çıkarın.

2.Adım

Daha sonra aracınızdaki EGR valfini bulun. Konum, araç modeline göre farklılık gösterir ve tam konumunu bulmak için kullanıcı kılavuzuna başvurabilirsiniz. Valfi bulduktan sonra temizlemek için çıkarın.

Vanaya bağlı olan hortumları ve diğer parçaları zarar vermeden sökünüz. Vanayı çıkarırken contanın hasar gördüğünü veya aşındığını fark ederseniz değiştirin.

3.Adım

Valf karbon birikintileri içeriyor; bu nedenle vanayı temizlemeden önce aside dayanıklı eldivenler ve koruyucu gözlük takın. Daha sonra EGR valfı temizleyicisini karbon birikintilerinin üzerine püskürtün ve bir boru temizleyicisi veya tel fırça kullanarak birikintileri temizleyin. Tüm kalıntılar giderilene kadar temizleyin, ardından temiz bir bez kullanarak yüzeyi silin.

4.Adım

Parçacıkları fırçayla çıkaramıyorsanız, birkaç dakika temizleme solüsyonunda bekletin ve ardından temizleyin. Çok fazla kir ve birikme varsa yenisiyle değiştirmek daha iyidir.

Temizlemeyi bitirdikten sonra orijinal konumuna geri koyun. Gösterge panelindeki motor kontrol ışığı kapalıysa, EGR valfini başarıyla temizlediniz demektir.

EGR Valfi Hakkında 4 Sık Sorulan Soru

Konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için egzoz gazı devridaim valfi (EGR) hakkındaki bazı genel şüphelerin yanıtlarını burada bulabilirsiniz.

1. Arızalı bir EGR Valfiyle Araç Kullanabilir miyim?

Evet, bozuk bir EGR valfıyla araç kullanabilirsiniz ancak bu önerilmez. Arabanızı en yakın tamirhaneye götürmek güvenlidir ancak arızalı bir EGR valfı ile uzun süre araç kullanmak motorunuza daha fazla zarar verebilir.

2. EGR Valf Arızasının Nedenleri Nelerdir?

Bir EGR valfinin arızalanmasının çeşitli nedenleri vardır:

  • Düşük kaliteli veya kötü yakıt kullanmak
  • Düzenli motor bakım onarımlarının ihmal edilmesi
  • Diğer arızalı EGR parçaları veya EGR sisteminde önceden mevcut bir arıza
  • Üretim kusurları veya düşük kaliteli parçalar
  • Düşük hızla sürekli seyir ve sonrasında biriken kurumların yanmaması

3. EGR Valfini Ne Sıklıkta Değiştirmeliyim?

Tipik bir EGR valfi, rutin bakım ve kontrollerle yaklaşık 10 yıl dayanabilir. Ancak araba modelinize özel değiştirme aralıkları için kullanıcı el kitabınıza başvurmak en iyisidir. Ayrıca fiziksel bir hasar olduğunda veya tanımlanmış bir EGR valfı sorunu olduğunda da değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

4. EGR Valfi Değişiminin Maliyeti Ne Kadardır?

Bu soruya yanıt vermek oldukça zor. Gerçek EGR valfi değiştirme maliyeti, aracınızın karmaşıklığına, bölgenizdeki işçilik ücretlerine ve parça maliyetine bağlıdır.

Son Düşünceler

Aracınızın egzoz gazı devridaim valfi yani EGR’si öncelikle motor performansını optimize ederek egzoz sisteminde hayati bir rol oynar. Arızalı EGR valfı semptomlarını erkenden tespit etmek, EGR problemini daha erken çözmenize ve maliyetli onarımlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle hatalı bir EGR’den şüpheleniyorsanız derhal profesyonel yardım almanıız tavsiye ederim.

Hüseyin Aksoy, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. Otomobil arızaları ve çözümleri konusunda bilgi, deneyim ve araştırmalarımı arizaisiklari.com sitesinde sizlere aktarmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir