Bu içeriğimde sizlere Oksijen sensörü ne işe yarar? Oksijen sensörü arıza belirtileri nelerdir? konusunda detaylı bilgi paylaşımı yapacağım. Sorularınız olursa lütfen yorum bölümünden iletin. Cevaplamaktan memnuniyet duyarım.
Oksijen (Lambda) Sensörü Nedir?
Oksijen sensörü, Lambda veya O2 sensörü olarak da bilinir. Oksijen sensörü genel araç emisyon kontrol sisteminin hayati bir parçasıdır ve ana görevi motorun en düşük emisyonu üretirken mümkün olduğunca verimli çalışmasını (optimum yakıt/oksijen oranına dayalı olarak) sağlamaktır. Yani egzozdaki oksijen miktarını ölçer. Bu oldukça mütevazı bir görev gibi görünse de, O2 sensörü aslında her araçtaki en önemli sensörlerden biridir ve optimum emisyonlar için hava ile yakıt arasında doğru dengeyi sağlamaktan sorumludur.
1980’den sonra üretilen araçların çoğunda en az bir tane bulunur ve yeni araçlarda artık motorun verimliliğini daha da artıran iki veya daha fazla sensör bulunmaktadır. Bunlar egzoz sisteminde, bir egzoz emisyon kontrol (EEC) bileşeni olan katalitik konvertörden önce veya sonra bulunurlar.
Katalitik konvertör egzoz gazındaki zehirli kirleticilerin seviyesini düşürür (dönüştürür), bu da aracın ürettiği emisyonları sınırlamak için kritik bir işlevdir.
Kötü bir Oksijen Sensörünü teşhis etmenize yardımcı olabilecek En İyi 3 arıza belirtisine ve göz önünde bulundurmanız gereken bazı genel performans ipuçlarına göz atın.
Oksijen sensörü arızası sadece düşük performansa ve daha fazla yakıt tüketimine yol açmakla kalmaz (bunlar yeterince kötü olsa da!), bazı durumlarda katalitik konvertör gibi diğer bileşenlere de zarar verebilir. Araç üreticisi tarafından tavsiye edilenden daha düşük oktanlı yakıt kullanılması hem oksijen sensörlerini hem de katalitik konvertörleri bozabilir.
Arızalı Oksijen Sensörünün En Önemli 3 İşareti
Düzenli olarak yüksek ısıya ve yanmamış yakıta maruz kalmaları nedeniyle oksijen sensörleri hem yaştan hem de çalışma aşınmasından etkilenir.
Oksijen Sensörünüzün değiştirilmesi gerekebileceğini gösteren en yaygın üç işaret şunlardır:
- Motorunuz çok zengin çalışıp daha fazla yakıt tüketebileceğinden yakıt tasarrufunuzda ani bir düşüş.
- Motor kontrol lambasının yanması. Bunun çeşitli nedenleri olabilir, ancak arızalı bir Oksijen sensörü bunlardan biridir.
- Motor rölantide zor çalışıyor, ağır çalışıyor veya daha az tepki veriyor. Motor performansının kötü bir O2 sensörü de dahil olmak üzere birçok etkisi vardır, bu nedenle kontrol etmeye değer.
Not: Şüpheniz varsa her zaman bir uzmana danışın.
Oksijen sensörümü ne zaman değiştirmeliyim?
Optimum performans için Oksijen Sensörleri (ve Katalitik konvertörler) için üreticinin önerdiği servis aralıklarına uymak önemlidir.
Temel bir kılavuz olarak servis aralıkları üreticiden üreticiye değişebilir:
- Isıtılmamış 1 veya 2 telli oksijen sensörlerinin tipik servis ömrü 50.000 kilometredir.
- Isıtmalı 3 veya 4 telli oksijen sensörlerinin tipik servis ömrü 80.000 kilometredir.
- Düzlemsel oksijen sensörlerinin tipik kullanım ömrü 150.000 kilometredir.
Oksijen Sensörü Yaygın Arıza Kodları
Yaygın arıza kodları ve nedenleri şunlardır:
- P0135: Katalitik konvertör 1’in önündeki oksijen sensörü, ısıtma devresi / açık
- P0175: sistem çok zengin (2. bank)
- P0713: yakıt trim arızası (2. bank)
- P0171: sistem çok zayıf (1. bank)
- P0162: O2 sensörü devre arızası (bank 2, sensör 3)
Arızalı O2 Sensörünün Uyarı İşaretleri
O2 sensörleri hava filtreleri veya yağ filtreleri gibi düzenli bakım gerektirmez, ancak zamanla aşınmaya başlayabilirler. Arızalı bir oksijen sensörü ECU’nun uygun hava-yakıt oranını ayarlayamamasına yol açabilir ve bu da motor performans sorunlarına neden olabilir.
O2 sensörü aşınma ve yıpranmasının bazı olası göstergeleri aşağıda verilmiştir:
Azalan gaz kilometre performansı: Arızalı bir oksijen sensörü motora enjekte edilen yakıt miktarının artmasına neden olarak yakıt tasarrufunu önemli ölçüde düşürebilir.
Motorun teklemesi: Kaba rölanti ve motorun teklemesi O2 sensörünün arızalandığını gösteren yaygın işaretlerdir. Kontrol motoru ışığı ile birlikte bu, parçayı kontrol ettirmeniz gerektiğinin bir göstergesi olabilir.
Motor gücünde düşüş: Düzgün ayarlanmayan bir hava/yakıt karışımı, motorda hızlanma veya tam güce ulaşma zorluğu gibi performans sorunlarına neden olabilir. Buna aşınmış bir O2 sensörü neden olabilir.
Çürük yumurta kokusu: Motordaki fazla yakıt, sülfürden kaynaklanan çürük yumurta kokusu üretebilir. Aşırı yakıt, arızalı bir O2 sensöründen kaynaklanıyor olabilir.
Bu belirtileri fark ederseniz veya kontrol motoru ışığınız yanarsa, aracınızı sorunun kaynağını belirleyebilecek eğitimli bir teknisyene götürmeniz önemlidir.
O2 sensörü nerede bulunur?
Yeni araçların çoğunda biri egzoz borusu üzerinde motora yakın bir yerde, diğeri de susturucu ve katalitik konvertöre yakın bir yerde olmak üzere iki sensör bulunur. İki O2 sensörüne sahip olmak, aracın motor bilgisayarına iki okuma sağladığı anlamına gelir, böylece araç performansına ince ayar yapabilir.
Oksijen Sensörü arızalandığında ne olur?
Sensörünüzün arızalı olup olmadığını kesin olarak anlamanın tek yolu bir diyagnostik kod okuyucu kullanmaktır. Genellikle bu soruna işaret eden bazı öğeler vardır, örneğin:
- Sürüş alışkanlıklarında bir değişiklik olmadan yakıt kullanımının artması
- Araç performansında azalma
- Bujileri değiştirdikten sonra düzelmeyen motor sert çalışıyor
Oksijen Sensörü neden arızalanır?
Sensörlerin arızalanma nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Kirlenmiş yakıt
- Yağ yakmaya başlamış bir motordan kaynaklanan sensör üzerindeki karbon birikintileri
- Sensör kullanım ömrünün sonuna ulaştı
O2 sensörünüzün arızalı olduğunu düşünüyorsanız veya sadece bir profesyonel tarafından kontrol edilmesini istiyorsanız, yetkili servisinizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.