1. Anasayfa
  2. Arıza Lambaları

Tesla Arıza Lambaları ve Anlamları: Model Y/S (Full Liste)

Tesla Arıza Lambaları ve Anlamları: Model Y/S (Full Liste)
0

Bu içeriğimin konusu ‘’Tesla arıza lambaları, Tesla arıza işaretleri, Tesla arıza ışıkları”… Sizlere Tesla Model Y ve Model S araba göstergeleri konusunda çok detaylı ve kullanışlı bir içerik hazırladım.

İçeriğin devamında araba gösterge panelinizde bulunan ikaz lambaları sembollerini göreceksiniz. Bu uyarı ışıklarından herhangi birine tıkladığınızda ilgili sembolün ne anlama geldiği ile ilgili detaylı açıklamasını görebilirsiniz.

Aracınızın kontak anahtarını bir kademe çevirdiğinizde yada çalıştırdığınızda, gösterge panelinde bulunan ikaz ışıkları birkaç saniye  yanar ve söner. Eğer herhangi biri sönmüyorsa aracınızda sorun olduğunu gösterir.

Tesla araba göstergeleri, arızanın risk seviyesine göre farklı renklerde yanar.

Kırmızı renkli ikaz lambaları ciddi sorunları gösterir. Bu durumda aracınızı süremeye devam etmemeli, güvenli bir şekilde aracınızı durdurmanız tavsiye edilir.

Sarı veya Turuncu ikaz ışıkları daha az ciddi sorunu gösterir. Yanan uyarı ışığına göre tamir bakımının yapılması öneririlir.

Mavi veya Yeşil yanan uyarı ışıkları ise aracınızdaki herhangi bir sistemin açık veya çlaışır olduğunu gösterir. farların açık olması vb.

Tesla Arıza Lambaları ve Anlamları

Tesla Arıza Lambaları ve Anlamları

Aşağıdaki görselde Tesla gösterge panelinde bulunan sembollerin yanlarına numaralar verilmiştir. Bu numaralara göre hangi ikaz lambası ne anlama geliyor içeriğin devamında görebilirsiniz.

Tesla Model S/Y gösterge paneli arıza lambaları anlamları

1. Tesla Sürüş Modu

Bu harfler Tesla’nın mevcut sürüş modunu gösterir; Park (P), Geri (R), Boş (N) veya Sürüş (D). Vitesi boşa almak istiyorsanız, fren pedalına basın ve ardından vites kolu kolunu yukarı doğru itip tutun veya vites kolu kolunu aşağı çekip tutun.

2. Tesla Otopilot

Bu simge, otopilotun kullanılabilir olduğunu ancak aktif olmadığını göstermek için gri renkte ve otopilotun aktif olarak yönlendirdiğini göstermek için mavi renkte görüntülenir. Otopilot’u kullanmayı düşünüyorsanız, önce dokunarak etkinleştirmeniz gerekir:

3. Tesla Güç Ölçer

Güç ölçer gerçek zamanlı güç kullanımını gösterir. Tesla’da hızlanırken, sağ taraftaki çubuk gri bir renkle dolar. Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde ve yavaşlama gerçekleştiğinde, sol taraftaki çubuk, enerjinin aracın bataryasına geri beslendiği rejeneratif frenlemeyi temsil eden yeşil bir renkle dolar.

4. Tesla Sürüş Hızı

Bu, aracın mevcut hızını gösterir. Mevcut hız MPH (saatte mil) ya da KM/H (saatte kilometre) olarak görüntülenebilir.

5. Tesla Elektronik Stabilite Kontrolü İkaz Lambası

Tesla Elektronik Denge Kontrolü (ESC) sistemi, aracın hedeflenen yönünü ve her bir tekerlek hızını aktif olarak izleyerek sürücünün aracın kontrolünü elinde tutmasına yardımcı olur. Kararsızlık tespit edilirse, fren basıncı ve motor gücü değiştirilerek önden kayma veya aşırı kayma önlenir.

ESC sistemi aktif olarak çalıştığında sembolü yanıp söner. Sistemde bir arıza varsa, sembol sürekli yanık kalır. ESC arızasının en yaygın nedenlerinden biri hasarlı bir tekerlek hız sensörüdür.

6. Tesla Elektronik Denge Kontrolü Kapalı İkaz Lambası

Tesla Model Y veya S’in performans versiyonlarında Elektronik Denge Kontrolü (ESC) pistte kullanım için kapatılabilir. ESC’nin sınırlandırılması veya kapatılması sürücüye daha fazla kontrol sağlar, ancak kontrolü kaybetme riskini artırabilir.

Pist Modundaki seçeneklerin bir parçası olarak, ESC sisteminin müdahale ettiği seviyeyi -10 ila +10 arasında ayarlayabilirsiniz. 10 seçimi tüm denge özelliklerini en üst düzeye çıkarır ve -10 tüm denge sistemlerini tamamen devre dışı bırakır.

7. Tesla Çekiş Kontrolü Kapalı İkaz Lambası

Çekiş kontrolü ESC sisteminin bir parçasıdır ve tekerlek kaymasını önlemeye yardımcı olur. Bu, sabit bir konumdan hızlanırken faydalıdır, çekiş kontrol sistemi maksimum hızlanmaya izin verir, ancak tekerleklerin patinaj yapmasını önler.

Varsayılan olarak, çekiş kontrolü etkinleştirilmiştir ve en iyisi aktif bırakılmasıdır. Tesla’nızı kardan, çakıldan, çamurdan vb. kurtarmaya çalışmak gibi durumlarda çekiş kontrolünü kapatmak faydalı olabilir.

8. Tesla Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi İkaz Lambası

Tesla, sürücü tarafından maksimum fren basıncı uygulandığında tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bir kilitlenme önleyici fren sistemine (ABS) sahiptir. Bu nedenle ABS, sürücünün ağır frenleme durumlarında direksiyon hakimiyetini artırır.

ABS sisteminin kendi kendini test ederek çalıştığının bir göstergesi olarak, araç çalıştırıldığında ABS uyarı ışığı kısa bir süre sarı renkte yanıp söner. ABS ışığı sürekli yanık kalırsa, ABS sisteminde bir arıza var demektir. ABS arızalıysa normal frenler çalışmaya devam eder. ABS arızasının en yaygın nedeni hasarlı bir tekerlek veya hız sensörüdür.

9. Tesla Lastik Basıncı İkaz Lambası

Bu sarı uyarı ışığı ya bir lastiğin basıncının kayıtlı aralıkta olmadığını göstermek için sürekli yanık kalır ya da lastik basıncı izleme sisteminde (TPMS) bir arıza olduğunu göstermek için yaklaşık 1 dakika boyunca yanıp söner.

Teslanızın lastik basınçlarınızı ayarladıysanız, TPMS’yi etkinleştirmek için kısa bir süre 30 km/saatin üzerinde sürmeniz gerekir. Uyarı ışığı daha sonra sönecektir. Dokunarak lastik basıncı birimlerini Bar veya PSI olarak değiştirebilirsiniz.

Tesla’nın yanıp sönen lastik basınç ışığı olası bir arızaya işaret eder. Lastik uyarı ışığı çeşitli nedenlerle yanıp söner. En yaygın olanı lastiğin içindeki hasarlı bir basınç sensörüdür. Sensörler genellikle bir lastik değiştirildiğinde hasar görür. Sensörlerin de pilleri vardır ve pil biterse sensörün değiştirilmesi gerekebilir.

Tesla için standart olmayan lastiklerin veya jantların takılması da lastik ışığının yanıp sönmesine neden olabilir. Ayrıca, basınç sensörü içermeyen bir lastik takılması da uyarı ışığının yanıp sönmesine neden olur.

10. Tesla Model 3 Fren Uyarı Işığı (Sarı)

Tesla dokunmatik ekranında sarı fren uyarı ışığı yanıyorsa, fren servosunda bir sorun var demektir. Fren güçlendirici, sürücü fren pedalına bastığında fren pedalına ek kuvvet sağlayan bir cihazdır. Fren servosundaki bir arıza, sürücünün fren pedalına normalden daha sert basması gerektiğini gösterir.

Tesla’da hidrolik takviye telafisi, fren servosunun arızalanması durumunda mekanik yardım sağlar. Fren servosu arızalanırsa ve sarı fren lambası yanarsa, fren pedalına bırakmadan veya pedalı pompalamadan sabit basınç uygulayın. Öndeki araçlarla aranızda güvenli bir takip mesafesi bırakın ve fren sistemini derhal bir servise gösterin.

11. Tesla Model 3 Park Freni Arıza Uyarı Işığı (Sarı)

Tesla elektrikli park freninde bir elektrik sorunu varsa, bu sarı park freni uyarı ışığı bir arıza mesajıyla birlikte yanar. El freni sadece arka tekerlekleri çalıştırır ve aracın pedalla çalışan fren sisteminden bağımsızdır.

12. Tesla Arka Sis Farları Sembolü

Arka sis farları etkinleştirildiğinde bu sembol yanar.

13. Tesla Araç Gücü Sınırlı İkaz Lambası

Bu kaplumbağa sembolü, aküde kalan enerjinin düşük olması nedeniyle sınırlandırıldığında veya Tesla sistemleri ısıtıldığında veya soğutulduğunda ya da sürücü invertörü tarafından bir arıza tespit edildiğinde yanar.

14. Tesla Mavi Kar Tanesi İkaz Lambası

Aracın bataryası soğuk olduğunda Tesla dokunmatik ekranında mavi bir kar tanesi sembolü yanar ve bataryada depolanan enerjinin bir kısmı soğuk hava koşulları nedeniyle kullanılamayabilir. Soğuk hava koşullarında şarj oranları, rejeneratif frenleme ve hızlanma da sınırlı hale gelebilir.

Kullanılamayan enerjinin bir kısmı akü göstergesinde mavi renkte görüntülenecektir. Tesla’nız prize takılıysa, mobil uygulamanızla iklim kontrolünü açarak pili ısıtabilirsiniz. Batarya yeterince ısındığında mavi kar tanesi sembolü kapanacaktır.

15. Tesla Uzun Far Sembolü

Aracın uzun farı etkinleştirildiğinde, bu mavi sembol yanacaktır.

16. Tesla Otomatik Uzun Far Sembolü

Tesla’nın önünde ışık algılandığında otomatik uzun farlar otomatik olarak kısa fara geçer. Uzun farlar etkinleştirildiğinde ancak ileride ışık algılanmadığında sembol gri renktedir. Uzun farlar açık olduğunda sembol maviye döner. Otomatik uzun farlar varsayılan olarak etkindir.

17. Tesla Autosteer (Gri) (Otopilot)

Gri renkli direksiyon simgesi otomatik yönlendirmenin mevcut olduğunu ancak aracı aktif olarak yönlendirmediğini gösterir.

18. Tesla Arka Görüş Kamerası Sembolü

Tesla, arka plakanın hemen üzerinde yer alan bir arka görüş kamerası (yedek kamera) ile donatılmıştır. Geri vitese geçtiğinizde dokunmatik ekranda aracın arkasının bir görüntüsü gösterilir. Sürüş sırasında aracın arkasının görüntüsünü görmek için dokunmatik ekrandaki bu simgeye de basabilirsiniz.

19. Araç Bekletme Sembolü

Tesla durdurulduğunda, araç tutma (otomatik tutma) ayağınızı fren pedalından çektiğinizde bile frenleri uygulamaya devam edecektir.

Tesla’nızı düz bir zeminde veya eğimli bir yolda sürerken, tamamen durduktan sonra fren pedalına tekrar basın. Sistemin aktif olduğunu gösteren araç tutma göstergesi sembolünün yandığını göreceksiniz, ardından fren pedalını bırakabilirsiniz. Sadece gaz pedalına basmak veya vitesi boşa almak araç tutma özelliğini devre dışı bırakacaktır.

20. Tesla Park Lambaları

Bu sembol Tesla park lambalarını temsil eder. Bu sembol yandığında yan lambalar, arka lambalar ve plaka lambaları yanıyor demektir.

21. Tesla Kısa Far Işıkları

Aracın kısa farı etkinleştirildiğinde, bu yeşil sembol yanacaktır.

22. Tesla Model 3 Ön Sis Farları Ön Sis Farları

Ön sis farları etkinleştirildiğinde bu sembol yanar.

23. Tesla Otomatik Acil Frenleme Sembolü

Bu sembol Tesla  Acil Durum Frenlemesini temsil eder. Araç tarafından önden bir çarpışmanın kaçınılmaz olduğu düşünüldüğünde, Otomatik Acil Frenleme çarpışmanın şiddetini azaltmak için aracın hızını azaltacaktır. Sesli bir uyarı ile birlikte görsel bir uyarı duyulacaktır. Otomatik Acil Frenleme 3 mph ile 90 mph hızları arasında çalışır.

24. Tesla Emniyet Kemeri İkaz Işığı

Kırmızı emniyet kemeri sembolü, bir koltuk doluysa ancak kişi emniyet kemerini takmamışsa sizi uyarır. Emniyet kemeri hatırlatıcısı geçici olarak devre dışı bırakılabilir. Bu, örneğin bir yolcu koltuğunda yük taşıyorsanız kullanışlıdır. Emniyet kemeri hatırlatıcısını devre dışı bırakmak için, hatırlatma açılır penceresinde ilgili koltuğa dokunun.

25. Tesla Şarj Cihazları Sembolü

Navigasyon arama çubuğundaki bu simgeye dokunarak, süper şarj cihazları da dahil olmak üzere şarj alanlarının hedefi ile hedef arasında geçiş yapabilirsiniz.

Bilinen şarj konumlarının menzilinin ötesine geçme riskiniz olduğunda, dokunmatik ekran menziliniz dahilindeki şarj konumlarının bir listesini görüntülemenize olanak tanıyan bir mesaj görüntüler. Tesla şarj konumuna nasıl ulaşılacağı konusunda yönlendirme sağlayacaktır.

26. Tesla Hava Yastığı Sembolü

Bu kırmızı uyarı ışığı Tesla hava yastığı sistemini temsil eder. Araç sürüşe hazırlandığında kısa bir süre yanıp sönmeli ve sonra sönmelidir. Bu gerçekleşmezse veya hava yastığı ışığı sürekli yanık kalırsa, hava yastığı sisteminde bir arıza var demektir. Hava yastığı ışığının yanık kalmasının olası nedenleri, darbe sensörlerinde veya hava yastığı modülünde bir sorun olmasıdır.

27. Tesla Model 3 Park Simgesi (Kırmızı)

Dokunmatik ekran üzerinden veya Park (P) konumundayken sürüş kolunun ucundaki düğmeyi basılı tutarak el frenini manuel olarak çektiğinizde kırmızı park sembolü yanar.

28. Tesla Kırmızı Fren Simgesi (Kırmızı)

Tesla çalıştırılırken kırmızı fren uyarı ışığı kısa süreliğine yanmalıdır. Yanmazsa veya kırmızı fren ışığı sürekli yanık kalırsa, bir fren arızası tespit edilmiş veya fren hidroliği seviyesi düşük demektir.

29. Tesla Seyir Hızını Ayarlama Sembolü

Bu, ayarlanan seyir hızını gösterir. Trafiğe duyarlı hız sabitleyici kullanılabilir olduğunda, ancak bir seyir hızı ayarlamadığınızda, bu sayı gri olur. Maksimum seyir hızı 90 mph’dir. Seyir hızını ayarlamak için, direksiyon simidinde, hızı artırmak için sağ kaydırma tekerleğini yukarı döndürün veya ayarlanan hızı azaltmak için aşağı döndürün.

Trafiğe duyarlı hız sabitleyicinin geçerli ayarlı hızınızı devreye alıp almayacağını veya hızın algılanan hız sınırlarına bağlı olarak değişip değişmeyeceğini seçebilirsiniz.

30. Tesla  Hız Sınırı Algılandı Sembolü

Bu, Speed Assist tarafından o anda algılanan hız sınırıdır. Hız Yardımı, bir hız sınırını aştığınızda sizi uyarır. Hız Yardımcısını kapatabilir, dokunmatik ekranda görsel bir uyarı almayı seçebilir veya sesli bir uyarı ile birlikte görsel bir uyarı seçebilirsiniz.

31. Tesla Sürüş Mesafesi Sembolü

Bu, kalan tahmini sürüş mesafesini veya kalan enerjiyi (akü şarjı) gösterir. Kalan enerjinin görüntülenme şeklini değiştirmek veya sürüş mesafesi ile kalan pil enerjisi yüzdesi arasında geçiş yapmak için görüntülenen değere dokunun. Ayrıca dokunarak enerjinin nasıl görüntülendiğini de değiştirebilirsiniz:

Tesla gösterge paneli arıza lambaları ve ikaz lambaları anlamları bu şekildedir. Sorularınız olursa yorum bölümünden iletebilirsiniz. cevaplamaktan memnuniyet duyarım.

Hüseyin Aksoy, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. Otomobil arızaları ve çözümleri konusunda bilgi, deneyim ve araştırmalarımı arizaisiklari.com sitesinde sizlere aktarmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir